Recenzije

Stian Westerhus Amputation House of Mythology 2016.

četvrtak, 23. lipnja 2016

"It’s music I’ve dropped to the floor repeatedly, maybe even on purpose."

Norveški gitarist Stian Westerhus tijekom cijele je svoje karijere bio okrenut izazovnoj eksperimentalnosti, kako pripremom i pristupom svom instrumentu tako i kompozicijski i naracijski. Tehnika i intelektualnost kao imperativ. Vrzmajući se od avant-jazza, hermetičkih, elektroakustičkih formata pa sve do post-rocka i sumanutih slobodno improviziranih suradnji sa Sidsel Endresen, prometnuo se u glazbenika čiji je temeljni izričaj postao pravocrtan čak i dok je muzički pomicao granice. Zato je “Amputation” njegov prvi pravi bijeg izvan umjetničkih sjena unutar kojih se sam zarobio. Iako su naznake Westerhusova otvaranja neočekivanijim formama postojale i na albumima sa sastavom Pale Horses, “Amputation” djeluje kao glazbenikovo konačno i potpuno prepuštanje intimnoj liričnosti, a bez utega gubitka muzičke inventivnosti.

“Amputation” je na mnoge načine trijumf nesavršenosti kojima Westerhus nesputano obogaćuje i proširuje svoj izričaj dok svoju umrljanu i divno pohabanu kantautorsku stranu kanalizira kroz avant-popu blizak metaforični i stvarni glas. Krhak, rastrojen, nježan i nesiguran dok reže spone sa svojom prošlošću i dijelovima vlastita bića. Strukture pjesama, pritom, kao da izviru u koncentričnim krugovima iz žarišta Westerhusova pjevanja, često glitchanoga, prelomljenoga i umnogostručenoga, te se gibaju od jednostavnosti pop fraza ka zamagljenim, teško dohvatljivim eksperimentalnim rubovima. Kao da u tim reskim sfumatima i repeticijama postoji utjeha koju treba pronaći.

U prvi je mah teško povezati Westerhusov agresivni i asocijativno potresni naslov, “Amputation”, s glazbom koju ta riječ u ovom slučaju u sebi nosi. No mekanu klasičnu ljepotu Westerhusova slojevita pop-izričaja uskoro će podebljati teški tonovi tamne ambijentale i sasvim obgrliti stihove pune osobnih ožiljaka. Amputacija u pitanju je duboko emocionalna i bolna, pa je i glazba takva. Svilenkasta “How Long” tada postaje svojevrsni manifest Westerhusovih namjera i želja za okretanjem budućnosti, dok nasuprot nje stoji destruktivna i bučna, gotovo pesimistična “Amputation Part II”, pjesma koja svojom ekspanzivnošću negira vlastiti naslov.

Kao što su strukture skladbi i materijala općenito fokusirane na Westerhusov glas, tako i ukupnost ove glazbe nastaje i nestaje bez eksplicitnih ritmova. Oni su tu nadomješteni suptilnim, dugotrajnim droneovima varljiva intenziteta i potpomognuti teksturalnošću gitarskih bravura. Takav odnos vrijedi čak i kada gitara, pritisnuta tonama elektroničkih efekata i distorzije, prestane zvučati poput gitare, pa se zavrti po spiralama pop-harmonija. Svih šest pjesama na albumu, naime, započinju prosedeom bliskom indie rocku, prolazeći kroz dekonstrukciju i rekonstrukciju ugodne pjevnosti. Istovremeno, instrumentalna podloga poprima za Westerhusa uobičajene konture, a njegov se glas izvija u kontrastnim melodično-melankoličnim strujanjima.

Krajnji je rezultat lijepa i mračna glazba čiju tehničku zahtjevnost nadilaze emocije beskonačnih gubitaka i poraza. Poput tranzicije u pjesmi “Amputation”, koja će se iz trešteće apstraktnosti preobličiti u ogoljeni a capella segment, pogreške i rane iz prošlosti nikad ne nestaju. Za Westerhusa je tu bol moguće samo prigušiti.