Recenzije

Threesome/Man Zero SplitTape Guranje s litice / Rnka Rnka 2012.

utorak, 24. srpnja 2012

Threesome su ovim materijalom učvrstili status ponajbolje grupe s ovih prostora, Man Zero pokazali da imaju što tražiti na sceni, a Guranje s litice potvrdilo da entuzijazam pojedinaca može iznjedriti sjajne stvari. Pa makar bile one na kazeti.

Ne mogu reći da razumijem trend ponovnog izdavanja kazeta koji se u underground krugovima počeo intenzivirati posljednjih nekoliko godina. Mislim, niti je kazeta kvalitetom idealno sredstvo za reprodukciju, niti je imam na čemu reproducirati (a nemam baš ni neku namjeru u skorije vrijeme nabavljati kazetofon). Donekle razumijem ideju da se izdavanje kazete na neki način daje na autentičnosti i ignoriranju zatrpavanja em-pe-tricama, ali što se mene tiče, bolji bi efekt imalo izdavanje magnetofonskih traka. Doduše, ni njih ne bih imao gdje slušati, ali ovako neukome bi to predstavljano nešto veću kvalitetu izdanja. (OK, vjerojatno bi to bilo puno skuplje, ali imam pravo iznositi ideje)

S druge strane, već godinama cijenim sve što Igor sa svojim Guranjem s litice radi. U potpunoj ilegali ovaj mali label vođen nevjerojatnim zanesenjakom objavljuje izdanje za izdanjem, a oko svakog je uložen veliki trud da ono izgleda što bolje.

Tako i split kazetu grupe Man Zero i Threesome krasi odličan cover (by Lovro Škiljić), a Igor je od grupa uspio dobiti po tri do sada objavljene pjesme. Iako na prvi pogled post-rock Man Zeroa i surf grupe Threesome nemaju toliko zajedničkog, preslušavanjem (kao što rekoh, nemam kazetofon pa sam ovo izdanje ipak slušao u digitalnom obliku) ovog materijala jasna je kompatibilnost ovih bendova. Možda je stvar u instrumentalnim pjesmama, ne znam, ali Man Zero i Threesome su smjeli objaviti ovaj zajednički EP.

A strana (ili prve tri pjesme, kako hoćete) je rezervirana za Man Zero. Tu sam grupu slušao samo na studijskim izdanjima koja su mi bila solidna, a do sada sam ih redovito propuštao u live nastupima o kojima sam često, na žalost, slušao nešto lošije kritike. No, ako je suditi po ovom materijalu, Man Zero ima što ponuditi. Dok su prve dvije pjesme, "Tron" i "Before God's Grace", školski odrađene post rock pjesme bez ikakvih minusa, ali ni prevelikih pluseva, "Bysm" je odlična stvar. Nešto duža od prethodnika, ali opet ne preduga, "Bysm" nudi puno više emocija od strane Man Zero ekipe i to je ono što je i čini boljom. Uostalom, post-rock zna biti zajebana forma (Draž i ja smo to puno puta spominjali na ovim stranicama traživši isprike što volimo tu glazbu iako je jasno da se ona može proglasiti jednoličnom i već odsviranim) i treba slušateljima ponuditi nešto za što se mogu uhvatiti. A "Bysm" je vaš to - šest i po minuta dobre energije i emocija.

O Threesome su se na pot listinim stranicama ispisale već bajke. Za neke od njih bi braća Grimm ili gospodin Andersen ubili, ali niti jedna ipak ne može prenijeti ono što Threesome jesu. Nevjerojatno energična trojka uživo razvaljuje, jebe majku, uništava, razara, recite to kako hoćete. No, najbolje od svega je što oni sve to uspijevaju prenijeti i na studijske snimke. Bilo je tako s prvim EP-em, bilo je tako i s albumom, a tako je i s ovim izdanjem. Tri pjesme su smještene u 8 minuta, a priču otvara "Tellurian" koja od Threesome izvlači ono što jesu - energičnu bombu koja slušatelja naprosto raznosi. "Latitude Zero" i "Daylighting" su nešto sporijeg ritma, ali slične kvalitete - idealan soundtrack za lagani sumrak negdje na obali.

Threesome su ovim materijalom učvrstili status ponajbolje grupe s ovih prostora, Man Zero pokazali da imaju što tražiti na sceni, a Guranje s litice i slovenska ekipa iz Rnka Rnka potvrdili da entuzijazam pojedinaca može iznjedriti sjajne stvari. Pa makar bile samo na kazeti.

guranjeslitice.bandcamp.com/album/man-zero-threesome-split-tape
threesomeband.tumblr.com