Recenzije

Sonic Youth The Eternal (4) Matador 2009.

utorak, 26. svibnja 2009

Ja nemogu vjerovat da se pot lista uspijela nešto dogovoriti.I to u stvarno rekordnom roku i bez većeg posredovanja google groupsa. 'E, ajmo svi recenzirat novi Sonic Youth!“'..ajmo.

Ne mogu vjerovat da su se neki članovi gotovo s gađenjem osvrnuli na pomisao novog Sonic Youth albuma. No, eto ga. Tri godine od "Rather Ripped" stigao je "The Eternal". Ne znam ima li naziv simbolično značenje, samo znam da se ja ne bi previše bunio da SY štanca ovakve albume do kraja karijere.

Hiperboliram, al ne i kad kažem da je nova ploča skroz dobra!

Malo sam strepio kad sam negdje pročitao da izdaju novi album inspiriran Obamom... Brijem da je ipak sve ok.. premda.. ček... pjesme se zovu "Leaky Lifeboat", "Sacred Trickster", "What We Know" i "Calming The Snake"..... AAAAAAAAA!!!

Ma neee.. ništa ne piše na Wikipediji.. Wikipedija zna. A i "Calming The Snake" bi mogla bit i o najdražoj muškoj sporednoj stvari (zabavi) na svijetu. Nakon nogometa naravno!

Izvukavši se tako iz jedne negativne konotacije, McGee me pokušao poljuljati s nekim spikama da od ove ploče Kim Gordon više ne svira bas jer joj se ne da il zato kaj nemože pjevat i svirat, a na novoj ploči puno pjeva.. Il tak nešto? Ko da da je bitno. Čak i da je istina.. Žena se moćno nabasirala u zadnjih gotovo 30 godina. Još mi je manje žao kad sam prije dvije godine vidio da su za potrebe koncertiranja vrbovali Marka Ibolda. Nisam imao epifaniju tog razmjera od kad sam vidio Money Marka na stejđu kad smo bili na Omar Rodrigez Kvintetu. Ja sam bio toliko oduševljen ovom činjenicom da sam sve oko sebe hvatao za ovratnik i derao se MAAARKK IIBOOOLLDDD!!! Svi su me gledali sa „Kojtikurac?!“ pogledom.. Navodno da je činjenica dolaska Marka Ibolda u Zagreb bila po svim novinama. Pa ti nemaj TV, ne čitaj novine i ne slušaj radio. Da nisam anti-kul bio bi ne-kul.

Uglavnom, ako i Kim prestane basirat ja već imam scenarij u kojemu uleće Mark i sve je ko u "Carrot Rope" spotu. Zajebancija, pop i nojz.

Mislim da je nezahvalno biti dugovječan muzičar i redovito štancat ploče, jer ti tako svi lakše nađu nešto za prigovorit. Veće su šanse da ćeš snimit nešto s čim dio publike neće poistovjetiti. A ak ne to onda ona dobra stara 'rvacka 'Daj dosta više.... Kaće ti više prestat svirat..?!i

Mene to uopće ne dira i ja mislim da su zadnje 3 Sonic Youth ploče ujedno i najbolje. Zadnje dvije sam odvrtio više puta od "Goo" i to mi nešto govori.

Sad bi se mogao raspisati o njihovoj virtuoznosti i otvorenim štimovima i nijansama njihovih 20+ gitari na koncertima (faaalaaa Fajer!) i o tome kak mi je skroz zakon da su oni i Beck snimili split singl na kojem se međusobno obrađuju i kako zavidim svima koji su ga nabavili na vinilu itd itd, al bi vam samo htio reći da je "The Eternal" super. Super za ljeto, super za ležat u krevetu, super za vozit auto, super za flešbekove i super za fanove.

Svi oni koji nemaju lijepih sjećanja vezanih uz ljeto i krevete i aute i mladost i koji nisu ili su prestali biti fanovi će vam reć suprotno. Ništa kontra njih, al meni je ovak draže.
Riso, e!
MAAARKKK IIIBOOLDDDDD!!!!!

http://www.sonicyouth.com