Recenzije

The Tallest Man On Earth Sometimes The Blues Is Just A Passing Bird EP Dead Oceans 2010.

utorak, 14. rujna 2010

Ako ste proljetni "The Wild Hunt" bili spremni podijeliti sa svima koji su vam se našli na putu, "Sometimes The Blues Is Just A Passing Bird" najbolje je konzumirati u samoći

…And I plan to be forgotten when I'm gone

Yes I'll be leavin in the fall

Yes I'll be leavin in the fall…

Kristian Matsson kao da je mislio ozbiljno kada je početkom proljeća na svom drugom albumu "The Wild Hunt" s ovim stihovima najavo jesensko povlačenje, vrijeme kada će duge ljetne dane zamijeniti beskrajne švedske zimske noći i pjesme nekog drugog ugođaja. Kao da mu priroda nameće rok trajanja. Njezina ga pravila definiraju: In the summer the sun doesn’t really go down, and in the winter it’s…the opposite! They shift so drastically, and it becomes part of who you are. Zato je na albumu ushićeno slavio život koji se iznova redefinirao. U radosnom tonu redale su se istoimena "The Wild Hunt", "Burden of Tomorrow" i neodoljiva "King of Spain" koja je svojom suludom maštarijom i nabrijanim drndanjem raspamećivala sve pred sobom. Novootkrivena bistrina uma opijala se suncem i Matsson je bio spreman na sve. Čak je i melankolija s drugog dijela albuma zvučala kao da su joj uzrok neke južne reminiscencije.

Usprkos tome, izgleda da novo EP izdanje stvarno ima zadatak najaviti mračniji dio godine o kojem nam je mladi Šveđanin već pjevao, onaj u kojemu mu ipak ne bi trebalo biti dosadno ako uzmemo u obzir da će veći dio tog vremena provesti na turneji. No, privržen prirodi i njezinim mijenama, Matsson sa "Sometimes The Blues Is Just A Passing Bird" želi ostati dosljedan svojoj najavi s vrha teksta. Iako neće biti zaboravljen kao što pjeva u uvodnoj pjesmi s ovogodišnjeg albuma, ovih pet laganih pjesama primjeran su posljednji pozdrav ljetu i najava nekih mirnijih promišljanja koja su bliža čemernom Nicku Drakeu i pomirljivijem Dylanu.

Najveće iznenađenje je svakako pjesma "The Dreamer" na kojoj je akustični fingerpicking zamijenjen električnom gitarom. S tim potezom nestaje i posljednja sumnja da će The Tallest Man on Earth uvijek zvučati isto, a sama pjesma jedna je od najboljih mu do sada.

Ako ste proljetni "The Wild Hunt" bili spremni podijeliti sa svima koji su vam se našli na putu, "Sometimes The Blues Is Just A Passing Bird" najbolje je konzumirati u samoći. A svima onima koju se još nisu susreli s Kristianom, neka im ovaj odličan EP bude poveznica za album "The Wild Hunt", jedan od najboljih ovogodišnjih singer/songwriter poduhvata s ove strane Atlantika.

www.myspace.com/thetallestmanonearth

www.deadoceans.com