Recenzije

Carson McWhirter SNDLPVN Selfreleased 2012.

četvrtak, 24. svibnja 2012

Nekoć smo morali filtrirati puko mozgojebno nasilje od outsiderskih bisera mračnog gitarskog čarobnjaka iz pustinje. Danas imamo "SNDLPVN".

Ranije je mogao biti poznat fanovima bez premca najuvjerljivijeg benda u domeni gitarskih obrada glazbe iz Nintendo igrica, kalifornijskih The Advantage. Bio je također član kratkotrajne šesteročlane vokalne inkarnacije sugrađana iz prijestolnice, math-rock dvojica Hella, te dijelom neuspješnog projekta spajanja dviju generacija kalifornijsih math-rockera,  benda Holy Smokes (sastavljenog od članova proširene Helle plus Rob Crow (iz (između ostalih) Pinbacka i indie-blesavih, meni milih Heavy Vegetable) u funkciji veterana scene). Ali multiinstrumentalist Carson McWhirter u fokus dolazi tek po objavi nekolicine videa gitarističkih math-outova s bubnjarom Helle, Zachom Hillom.

"Face Tat" i "Jamaican Fitness" su McWhirtera predstavili kao prljavog i živog antipoda maničnog i robotskog gitarskog izričaja Helle. Nekoliko samostalnih izdanja koja iako nisu bila bez aduta sam uglavnom preskakao i zadržavao se samo na onih par trenutaka izabranih nakon prvog preslušavanja i filtriranja pukog mozgojebnog nasilja od nekolicine (usuđujem se upotrijebiti termin) outsider music bisera koje svrstavam među svoje najizazovnije glazbene doživljaje u posljednjih nekoliko mjeseci.

U tim sam slučajevima nalazio što nisam tražio, što je uvijek radost, ali ovih tek nekoliko Carsonovih videa solo kompozicija i/ili improvizacija objavljivanih posljednje dvije godine su nadanja usmjerila k albumu koji će konkretnije afirmirati Carsona kao novog gitariskog heroja (Guitar HeroTM). Jednostavno rečeno, "SNDLPVN" to i čini, ali kao da je reći takvo što nepravedno prema njemu i njegovoj glazbi. Ploča prema nadanjima slijedi duh gorelinkanih videa, ali vas brzo natjera da zaboravite očekivanja i usporedbe. Jer ploča je jebeno grandiozna. Carson je intiman i glasan, svira tehnički i izražajno, shreda i spotiče se o najmanje i najljepše tonove. Sve u jednom dahu, prljavo i prekrasno.

www.carsonmcwhirter.bandcamp.com
www.myspace.com/oranyone