Recenzije

Xaxaxa Siromašni i bogati Moonlee/Napravi zaedno/Pruegelprinz/DHP AK47/Gaphals 2012.

četvrtak, 6. rujna 2012

Xaxaxa ne samo da nisu posustali od onoga što su radili na prvom albumu, već su to sve digli na novi nivo.

Xaxaxa ne samo da nisu posustali od onoga što su radili na prvom albumu, već su to sve digli na novi nivo. Iako je ovaj trojac ili kao Xaxaxa ili kao Bernays Propaganda (s Kristinom na vokalu) u protekle tri godine praktično objavio četiri albuma, Vasku i ekipi ideja očigledno ne nedostaje kao ni energije što je jasno kada se zna da ovi Makedonci dobar dio godine proveduna na turnejama.

 

"Siromašni i bogati" nastavlja tamo gdje je "Tango Revolucioner" stao. Angažiranim tekstovima Xaxaxa i dalje ukazuju na sve nelogičnosti današnjeg stila života beskompromisno lupajući po političarima, gospodarstvenicima i svima onima koju su svijet doveli u ovakvo stanje, ali na neki način i po nama jer smo im to dopustili.

Naoružani uglavnom samo gitara/bas/bubanj/glas oružjem (u drugoj polovici albuma se efektno pojavljuje i truba, a na trenutke čujemo i zvukove klavira), Xaxaxa samouvjereno plove svojim melodičnim punk/core/noise vodama. Ubitačna ritam sekcija, oštri rifovi i britki tekstovi čine ovaj album jednim od ponajboljih materijala s ex-Yu prostora u ovoj godini. "Siromašni i bogati" su prepuni himni (ponajprije naslovna pjesma, ali i još dosta drugih) koje kao da jedva čekaju na skupno urlanje na nekom od budućih koncertnih nastupa nabrijanih Makedonaca. Nema previše lamentiranja, nema mudrovanja, nema ničega - udri po svemu što ti smeta, udri iz sve snage i nemoj čekati da to netko drugi uradi za tebe.

www.moonleerecords.com/artists/xaxaxa
xaxaxa.bandcamp.com