Recenzije

Roots In Session Shishmish 2 Mixtejp Webreleased 2011.

utorak, 26. srpnja 2011

"Lito ide mala" pjevaju Kuzma i Shaka Zulu, a kad ljeto dođe valja ić' i na more. U tom trenutku dolazi do dileme – što slušati u autu (ako ga imaš), a da bolja polovica ne popizdi. Naime, što se ukusa u glazbi tiče ja je nazivam hrvatski prosjek™. Kako jedna prosječna vožnja ZG-ST po staroj cesti završi s najmanje šest svađa i jebavanja svega po spisku

"Lito ide mala" pjevaju Kuzma i Shaka Zulu, a kad ljeto dođe valja ić' i na more. U tom trenutku dolazi do dileme – što slušati u autu (ako ga imaš), a da bolja polovica ne popizdi. Naime, što se ukusa u glazbi tiče ja je nazivam hrvatski prosjek. Kako jedna prosječna vožnja ZG-ST po staroj cesti završi s najmanje šest svađa i jebavanja svega po spisku – glazba u automobilu nama je postala škakljiva tema, otprilike ko Srbima i Albancima granica na Kosovu. E, pa kakve to veze ima s novim mixtejpom ekipe iz Roots in session? Zato što je nesavršeno, ali poprilično učinkovito kompromisno rješenje. Nešto ko Dayton Bosancima (sad će mi netko mater spominjat').

Naime, "Shishmish 2" ima rupetina i dosadnjikavih generičkih reggae drum & bass pjesmuljaka, ali s druge strane ima neke od naših najjačih MC-ja koji su oderali po riddimima i čine savršen soundtrack za glasno pjevanje u automobilu ili pak za pičenje iz soundsystema po otocima. Saša iz TBF-a gostovao je s dva repa koja su, ruku na srce, bolja od bilo koje pjesme sa zadnjeg albuma TBF-a. Refren Jednog od ovih dana otić ću ča, jednog od ovih dana proglasit ću štrajk te tekst o kovanju mace i razbijanju nevidiljivog lanca, ali u biti nemanja muda da se sve pošalje u pizdu materinu, taman odgovara psihičkom stanju propalog novinara koji sjedi u redakciji i mašta o red bull votkama na Visu. Slično je i sa "Budi dobar izi govno" koji po flowu podsjeća na "Ziđan", ali zapravo u detalje opisuje zašto ova stara poslovica ima toliko smisla. Od splitskih MC snaga tu je Yuri sa ska poskočicom koja se sviđa boljoj polovici, a samim tim valjda i hrvatskom prosjeku. Boje Splita brani i najveći car među carevima - Vojko Vrućina sa svojom standardnom zajebancijom koja zvuči kao da ju je smislio u studiju minutu prije nego što je morao snimit pjesmu. Al' nema veze jer njegove besmilice još uvijek zvuče zakon. Samo da potkrijepim tvrdnju citirat ću vrhunsku rimu: Kurac mi je mlohav, smrdljiv mi je dah ali sam genijalan kao Johann Sebastian Bach.

Na Vojka se nastavlja naš jedini dancehall specijalac Popaj koji, naravno pjeva o pušenju đoksi i barenju treba te njihovim dobrim guzicama. Još jedna zanimljivost na mixtejpu je zajedničko gostovanje Ede Maajke, Kandžije i Bareta. Na "Barabi" je Edo standardno čovjek za raju, Kandžija siromašan k'o Slavonija, dok je Bare sa svojim bluzerskim zavijanjem jednostavno – BARABA.

Uglavnom, ako ulovite Roots in session negdje na moru nemojte ih propustiti, instalirajte se ispred bass kutije i mrdajte dupetom. Ostali ga mogu slušat' na putu za Terraneo.

www.myspace.com/rootsinsession

www.facebook.com/Roots-In-Session