Recenzije

Shearwater Fellow Travelers Sub Pop 2013.

petak, 6. prosinca 2013

Zašto, o zašto je nastao album obrada "Fellow Travelers"?

Zašto se itko upušta u obrade, prerade i slične pustolovne djelatnosti koje mogu donijeti pregršt zbiljske boli, ne znam. No, slično možemo reći i za emocionalne veze muškarca i žene ili, kako vole reći u Dalmatinskoj zagori, čovika i nuše. Naime, većina ih je utemeljena na izazivanju istog ili sličnog sentimenta, samo što se protagonisti nadaju kudikamo boljem ishodu. Možda i rekreiranju istog lošeg osjećaja doživljenog ranije, ali to je već mazohizam, a družba Shearwater jamačno ne stremi ka spomenutom. Streme ka oprečnom, zapravo, jer priuštiti još jednu verziju skladbe "Hurts Like Heaven" je pokvareni, prljavi sadizam.

Istina je, dakle: Shearwater su objavili album "Fellow Travelers", koji sadrži obrade skladbi poznatih i ne tako poznatih izvođača.

Zaigrajmo!

"I Luv the Valley OH!" ili: Xiu Xiu vs. Shearwater
U izvedbi benda o kojemu ne znam ništa, čije ime - znajući da griješim - izgovaram ksiju-ksiju, spomenuta skladba, zahvaljujući posuđivanju tipičnog Hookova zahvata na basu, tipski je recidiv post-punk prošlosti kojemu u pomoć dolazi uvjerljiv krik upomoć! Jamiea Stewarta. Shearwater, pak, uvodni pasaž na basu poklanja gitari, utrpava gdjekoji upliv prebiranja po klaviru, pa na kraju zvuči kao Interpol, ali iz ove kasnije, neslušljive faze stvaralaštva.

"Hurts Like Heaven" ili: Coldplay vs. Shearwater
Jasno i glasno, "Hurts Like Heaven" nije samo imbecilan naziv skladbe, nego je i nepodnošljiv pokušaj Coldplaya da 'artistički raste'. Jonathan Meiburg i cijenjeno mu društvo ogoljavaju blještav sjaj generičkog popa, te se vraćaju u bolje, manje pretenciozne početke Coldplaya. Njihova je verzija bolja, ali je pjesma i dalje beskrajno iritantna.

"Natural One" ili: The Folk Implosion vs. Shearwater
Uskočiti u cipele Loua Barlowa hrabro je koliko i stupidno. Meiburg, svjestan u kakovu se rabotu upušta, ne pokušava mijenjati ono što je tako dobro funkcioniralo, ali je rezultat neuvjerljiv. I u originalu skladba zvuči ozbiljno, ali je ispjevana posve opušteno. Meiburg oponaša Stuarta Staplesa u najuštogljenijoj varijanti. Tako priča o intrinsičnoj prirodnosti postaje posve neprirodna.

"Fucked Up Life" ili: Baptist Generals vs. Shearwater
You call me up to talk about your fucked up life. Baptist Generals, indie folkeri koji s Meiburgom dijele istog izdavača, skladali su pjesmu o gorkoslatkoj sjebanosti života. Uvrštavanjem pjesme na album Meiburg im čini uslugu i upoznaje sa svekolikim pičfork pukom. Niti ju mijenja, niti ju čini boljom.

Dalje se redaju obrade St. Vincent, Clinic, Davida Thomasa Broughtona i drugih, sve sa jednakim efektom i pitanjem koje se nameće: zašto, o zašto je nastao album obrada "Fellow Travelers"?

Usluge? Posvete? Dosada?

Učinite si usluge, preskočite ovaj album i zavrtite "The Dissolving Room".