Recenzije

Beaches She Beats Chapter Music 2013.

utorak, 25. lipnja 2013

Ne poznajem melburnšku psych scenu nimalo, ali ako je i sačinjena od samo ovih pet djevojaka Melbourne se nema sramit kaj

Prijatelji služe za razne stvari. Da te nagovaraju da se upucavaš ženama dupinskim zvukovima, da ti pomognu odšarafit sifon pun materijala u četvrtom agregatnom stanju, da ti nacrtaju četiri S na čelu jer si zaspao na tulumu. Sve su to prekrasne stvari koje očekujemo od prijatelja, no jedna od dražih prijateljskih gesta, u mom slučaju, je kad ti prijatelji preporuče bend za koji ne možeš izreći čak ni najmanje ciničan komentar. To je ona zlatna žica koje se rijetko nađe. Tako je meni Vedran dao grumen zlata koji se zove jednostavno: Beaches.

Beaches ćete tek po imenu zamijeniti s Dirty Beaches. Njihov repetitivni psych prekriven slojevima reverba i distorzije odudara od minimalističke introspektive koju nudi Alex Zhang Hungtai. Neki kažu pet žena deset sisa. Beaches jest pet žena, ali s naglaskom na netjelesno – na tri gitare, bas i bubanj koji stvaraju omamljujući zvuk Beachesa. Istovremeno  nadtjelesan i nadvremenski "She Beats" vuče jasne korijene iz psych tradicije i krautrock nasljeđa.

"She Beats" je drugi album melburnške petorke i dokaz da se prvi album nije slučajno dogodio. Prokletstvo drugog albuma Beaches su  prokazali kao bapsku priču. Njihov novi materijal, osim što je na prvu visokog stupnja prihvatljivosti, djeluje nepretenciozno i prirodno usprkos pripadanju žanru koji se prečesto  može naći u ćorsokaku samodopadljivosti.  Kao jasna potvrda vrela inspiracije djevojke su u izradu albuma uključile Michaela Rothera, člana bendova Neu! i Kraftwerk.

Deset od jedanaest pjesama bi se moglo djelomično opisati atributom popa radi melodija koje usprkos jakoj zasićenosti efektima ne gube na značaju i ulozi. Tek "Weather" zalazi u domenu mračnije podsvijesti i glazbene apstrakcije dok većina albuma zvuči kao odličan trip ili možda samo ugodno lješkarenje na deci u hladu krošnje kojeg ispresijecaju zrake sunca. 

Suzemljani sa južne hemisfere, ili preciznije oni iz Melbournea, Australije, imaju zadnjih godina odlične “underground” argumente za podržavanje melburnške “scene”. Twerpsi su bend koji se isplati provjeriti i pratiti, a Beaches su nam ovo proljeće iznijeli jedanaest argumenta da dobre nove glazbe uvijek ima samo je treba iskopati.  Ne poznajem australsku psych scenu dobro, ali znam da se s Beaches Melbourne nema sramit kaj.

facebook.com/beachesband