Recenzije

Seven That Spells Death And Resurrection Of Krautrock: AUM Beta-lactam Ring 2011.

srijeda, 5. listopada 2011

Možda je hladetina ipak najveći gurmanski izum na svijetu. Možda je moja upala prostate urota riječnih vila i Zagrebačke pivovare. Libo te rac! Sigurno je da je ovo i opet najbolji 7 That Spells album do sada! "Death and Resurrection..." izlazi 20.10., točno na dan koncerta u Tvornici, a pot lista ga je malo ranije preslušala...

Koliko ova muzika ima veze sa sotonizmom? Jednako koliko i katoličanstvo ima veze s ljubljenjem bližnjeg svoga. Ako želiš da ima, imati će. Ja sam uvijek mislio da su našminkani metalci koji se kunu u sotonu dosadniji od ušminkanih hipstera. A oni su jebeno dosadni. Religija je religija bio to sotonizam ili fundamentalni islamizam. Možda interesantan fenomen, ali očajno dosadan životni stil. Premda ćete na koncertima 7TS-a često čuti zazivanje sotone i pokazivanje malog prsta i kažiprsta ovaj bend je radišniji od amiša i predaniji od jehovih svjedoka. Ako uzmemo sotonizam kao alternativu mainstream vjerovanju da će vas menadžeri i PR stručnjaci učiniti dobrim bendom onda su 7 That Spells sotonisti. Po mom mišljenju oni su samo najvrjedniji, najprogresivniji i među najzanimljivijim (fenomenološki definitivno najzanimljiviji) bendovima ovih prostora.

'Commercial fuckin suicide' je primjenjiv pojam kada je u pitanju ovaj bend. Hiperprodukcija u njihovom slučaju nije izgovor za godišnje štancanje klišeja kojima će popuniti diskografiju. Svaki novi album odlazi par koraka dalje u psiho-tropske zone. Ideja je još uvijek ista - beskompromisni psihodelični rock n roll bez gledanja unatrag - dok je razrada uvijek u nijansama različita.

"The Death and Resurection of Krautrock: AUM" je deveti album 7 That Spellsa. AUM će vas odvesti do ruba bezdana i gurnuti u nj. Zona sumraka u kojoj bend stvara mjesto je egzorcizma, šama(b)nskih rituala, florescentnih boja i nagih ženskih tijela u kojem postoji samo jedan sveti grm koji NE raste iz zemlje. Novi album ostaje duhom u toj zoni dok istovremeno fanatično korača prema Superautobahnu.

Peterodijelni koncept ovog albuma može se interpretirati s kirurškog aspekta. Naslov jasno navodi kako je pacijent mrtav. Dakle numere "IN", "ZERO", "OUT" i njihove poveznice "Aum" i "Rock Ist Krieg" su smjernice, pravilnik službe za reanimatora koji će se zavući u pacijenta, utilizirati drevnu moć om-sloga za prizivanje onozemaljskog vodstva, izvesti par kung fu preciznih poteza u utrobi pokojnog i na kraju uskrsnuti duh žanra kojemu je repeticija i kružni tok osnovna predispozicija. Sve što jest će proći da bude opet. Ouroboros. Repetita est mater resurgum. Yadda yadda yadda.

Premda album nosi naziv AUM pozicioniranje istoimene pjesme na drugo mjesto na albumu ima smisla. 'Aum' ili 'om' je popularni uvodni slog kojime se mentalno čisti i priprema za molitvu i kontemplaciju. Nešto što je će vam biti apsolutno potrebno prije devetnaesto-minutne "ZERO" koja zvuči kao beskonačna scena otapanja T-1000 u Terminatoru 2. Nakon toga sljedi "Rock Ist Krieg" koja je u određenim trenutcima najpop stvar koja je ikada izašla iz psihotropske šume zvane 7 That Spells.

Vokalnih elementa ima više nego na većini ostalih albuma koji prizivaju u sjećanje Lidijine mantre s "The Men From Dystopia". Razlika je naravno što je Lidija pjevala o planinama dok se ovdje sve vrti oko ponavljanje riječi satan, puno aaaaaaaaa-kanja i jednog grind-korastičnog 'Rock ist krieg!'.

Većina albuma je iznenađujuće pristupačna i apsolutno pogodna za kućnu upotrebu za razliku od prijašnjih situacija kada bi 7TS album poslužio kao uvod u live iskustvo. Seveni švrljaju po relaciji krautrock hipnotička repeticija - psihodelija - Black Sabbath i to apsolutno uspješno. Ako izuzmemo središnju "ZERO" i neke trenutke sa strane ovaj album možete beznaporno slušati u bilo koje doba dana. Ovisno što vam treba, poriv za ustanak, poriv za borbu s dnevnim aktivnostima (Shopping ist krieg!) ili nešto s čim te nešto alternativnije utonuti u san. Oni Jerryjevi aaaaaaaa-ovi su tako prokleto uljuljavajući da ćete postići jednu vrlo nenadanu REM fazu.

Možda je kraj Superautobahna prema kojem 7TS vuku svoje crne svećeničke halje kraj krajeva. Kraj svega pa i 7 That Spellsa. Možda je hladetina ipak najveći gurmanski izum na svijetu. Možda je moja upala prostate urota riječnih vila i Zagrebačke pivovare. Libo te rac! Sigurno je da je ovo i opet najbolji 7 That Spells album do sada. Kraj šmaj. Tak i tak sve ide u krug. Pa se vidimo na kraju da se vidimo na kraju da se vidmo na kraju da se vidimo na kraju da se vidmo na kraju da se viddmo na kraju da se vidmo na kraju da se vidmo...............

www.7thatspells.com