Recenzije

Seven That Spells Cosmoelectric Dialogue With Lucifer Beta-lactam Ring 2008.

ponedjeljak, 23. veljače 2009

Jednom je Henry Rollins rekao kako danas velike izdavačke kuće ne znaju što bi s bendovima koji vole raditi. U biti nije da ne znaju nego ne žele takve bendove. U zlatno doba jazza je bilo sasvim normalno izdati po dva, tri albuma godišnje. Frank Zappa je za života izdao 58 ploča (ako je vjerovat allmusicu...)... Danas se to naziva 'komercijalnim suicidom'.

E, al što ak te živo zaboli kurac za komercijalizaciju? I za što tuđe kritičko mišljenje o tvojem stvaralaštvu? I za politiku i za Valentinovo i za forumaše (s respektom prema Draženu) i za sluh sviju oko sebe? A još i živiš i sviraš u Hrvatskoj?... U tom slučaju vjerojatno sviraš u Seven That Spells i izdaješ ploču godišnje.

Od 2003. na ovamo STS, pod budnim okom dirigenta (diktatora) Nikača „Boli Te Kurac“ Potočnjaka, je eksplodirao, nudio da im se mama ljubi s vašom mamom, pokazao nam što je stiglo s planete ljubavi, predstavljao distopiju, pozvao nas na tamnu stranu meditacije i u posljednjem poglavlju ušao u kozmo-erotični diskurs s Luciferom. Šest godina, šest albuma, šest snimaka nečega što se apsolutno mora doživjeti uživo pošto doma zvuči kao bijesna hijena na psihotropima koja vam želi napunit usta pur-penom, gledat vas kako se trzate i onda objedovat. Ne zato što je inherentno zla nego iz razloga što nije predviđena za držanje u stanu! A to po mom skromnom mišljenju zvuči pošteno.
„Cosmoerotic Dialogue With Lucifer“ je jedna u nizu reinkarnacija STS-a.

U ovom životu su to Milan, Damir, Lidija, Lovro, Tvrtko, Bruno, Kawabata i Nikač. Tko šta svira je irelevantno. Sve na što bi se slušatelj trebao fokusirat je zbir zvukova koje proizvode ovih osam lica Hevajre. Na istovremeno prokletstvo i oslobođenje. I dok vas je „Men From Dystopia“ dronovima uvlačio u sfere za koje ste samo misli da želite doseći, ovdje hijena, s tupom britvom umočenom u bahreinski čili, čeka da otvorite oči nakon ugodnog sna. Nema bijega. Nema milosti. Samo 6 pjesama i 50 minuta. I sve ono što ste trebali učiniti, a nikad niste.

No, mora se priznati da se kozmički inferno ipak malo sofisticirao. Stekao je navike. Ljubičasta magla se slegla i odjednom gotovo da imate osjećaj pripadanja. Lidijina mantra na „Stara planina (Slight Return)“ zvuči majčinski i predstavlja taj endem u STS proročanstvima; ljudski glas. Nakon nje nastupa sedam minutni egzorcizam svega što vas veže uz ovaj svijet da bi na desetoj minuti sve implodiralo i ostavilo nas sa kristalno čistom vizijom (ne)postojanja. I dok tako spokojno sjedite pored bodhisattve mudrosti odjednom vas netko gurne nogom i ponovno ste vrtlogu neumlja.

„Space Of Eights“ zvučio kao dumpster-dijete Acid Mothers Temple i Motorheada, a "Torture Vessel From The Triangle World“ vas za kraj svojom eteričnošću uzdiže do krovne konstrukcije svemira i prepušta konačnom rasplinjanju u ništa.

Sve između zvuči kao STS.

Što se tiče grafičkog oblikovanja pakovanja... ako se odlučiti posegnuti u svoj plitki džep i priuštiti si da vas bijesna hijena na gljivama gleda kako se gušite imat ćete bar što vidjet prije nemilog (premda i katarzičnog) događaja. Disk je tvrdoukoričen, za razliku od većine digipakova, i vadi se po principu ploče. Knjižica i naslovnica sadrže količinu sisa koje se ne bi niti Larry Flint posramio, atomsku eksploziju, krilate konje, polje makova, eksplicitnu papigu i samo dvije slike Lucifera od kojih jedna navodno prikazuje razdjevičavanje. Ovaj posljednji detalj je bio toliko popularan u liberalnoj Velikoj Britaniji da su cenzori odlučili albumu zabraniti distribuciju i prodaju.

No, vjerujem da Seveni ne mare za takve jalovosti. Njihovo tržište je ionako ono ekstrema, što će reći istočni i zapadni pol, Japan i S.A.D. Sve drugo im je usput.

Nakon što su se prošle godine vratili s japanske turneje, Nikač i posve nova postava su se odmah prepustili inspiraciji tako da već postoji novi STS spreman za izlazak u 2009.

Sve što meni sada preostaje je osmijeh na licu, jer usprkost svemu živim u državi u kojoj nekog tako predivno zv(b)učno boli kurac. Da je Sigmund Freud živ masturbirao bi na ovo dok ga hijena šopa pur-penom.

www.7thatspells.com