Recenzije

Treme Season One Soundtrack Notreleased 2010.

nedjelja, 26. rujna 2010

Prije nešto više od pet godina uragan Katrina je pogodio New Orleans, a posljedicama te prirodne i političke katastrofe se bavi nova serija Davida SimonaTreme. Neko nepisano pravilo je da ukoliko se Simon uhvati nekog grada, znači da u njemu stvari ne stoje baš najbolje, kao što se moglo vidjeti u najboljem filmskom djelu svih vremena, seriji The Wire, koja se bavi Baltimoreom. Novi uradak tematizira život u kvartu Treme tri mjeseca nakon uragana kada njegovi glavni junaci pokušavaju uspostaviti koliko-toliko normalan život. Kako je riječ o New Orleansu, glazba i glazbenici čine nezaobilazan element nužan za cjelokupan doživljaj ove po mnogočemu posebne priče.

Dok čekamo službeno izdanje soundtracka koje će prema najavama izaći na jednom disku sa dvadesetak pjesama, pažnju svakako vrijedi obratiti cjelokupnoj glazbi u seriji koju je neka dobra duša skupila i pustila na net organiziranu po epizodama. Gotovo tri stotine pjesama i više od osamnaest sati glazbe kasnije, ovu hrpetinu pjesama možemo proglasiti jednim od najboljih soundtrackova svih vremena.

Žanrovski okviri kojim se vodio glazbeni producent serije Blake Leyh (radio sa Spike i Ang Leejem, Watersom i Cameronom) su bili prilično široki tako da uz nezaobilazne brass bendove imamo i zvukove ragtimea, jazza, bluesa, bebopa, countryja te južnjačkog hip-hopa što sve skupa daje izvanredan pregled glazbe američkog Juga.

Pored uključivanja klasičnih numera niza legendi (Louis Armstrong, Miles Davis, Charles Mingus, Parliament/Funkadelic, Sam Cooke, Fats Domino, Lucinde Williams, itd, itd) u seriji se pojavljuju i nastupaju brojne face sa lokalne scene poput Kermit Ruffinsa, John Bouttea, Terence Blancharada, Tom McDermotta i Dr. Johna te Steve Earle i Elvis Costello kao vanjski obožavatelji grada.

Posebnu čar preslušavanju daju interpretacije samih junaka serije. Ulični glazbenici Annie i Sonny obrađuju klasike "La Vie en Rose", "When the Saints Go Marching In" i nešto manje uspješno "Basin Street Blues", dok se Antoine Batiste (Bunk/Wendell Pierce) i njegov trombon pojavljuju svako malo. DJ Davis kojeg u seriji glumi Steve Zahn je zaslužan za gorko ismijavanje tadašnjeg predsjednika Busha u tulumskoj poskočici "Shame, Shame, Shame On You Now Dubya". Mardi Gras kostim Big Chief Lambreauxa (Lester Freamon/Clarke Peters) jednostavno treba vidjeti te svakako čuti njemu posvećenu "My Indian Red", u jednom od najdojmljivijih trenutaka serije.

Očekivano, brass bendovi su okosnica glazbe u seriji. Treme Brass Band i Rebirth Brass Band prednjače pojavljivanjem dok su svoj obol dali legendarni i ponajbolji iz cijele ekipe, Dirty Dozen Brass Band sa par fantastičnih momenata, pogotovo nadahnutom interpretacijom kultnog gospel klasika "I'll Fly Away" (sa albuma "Funeral for a Friend"). Jedino čudi izostanak Hot 8 Brass Banda koji je bio jedan od bitnih aktera Spike Leejevog epskog dokumentarca koji se također bavi posljedicama Katrine, When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts.

New Orleans je doživio katastrofu, ali katastrofe su se dogodile i Haitiju, Bangladešu, Pakistanu i brojnim drugima. Kada se dogodi elementarna nepogoda tih razmjera cijeli svijet ustane kako bi pomogao. Kvragu, postoje i posebno obučeni ljudi koji poput specijalaca dolaze na teren i organiziraju pomoć. Ono što boli sve stanovnike New Orleansa jest način na koji su tretirani od strane svoje vlasti, vlasti najmoćnije države svijeta koja nije bila sposobna u prvim, najkritičnijim trenucima im pomoći već im je okrenula leđa te dopustila uništenje jednog posebnog grada i njegove bogate baštine, tako netipično autentične za SAD.

Neki su okarakterizirali Treme kao ljubavno pismo Davida Simona namijenjeno New Orleansu i njegovoj kulturi. Upravo je kultura zaslužna za opstanak ovog grada, a dok je u The Wire Baltimore tonuo na svim razinama brže od Venecije, za New Orleans postoji nada sve dok njegovim ulicama, bilo na slavlju, bilo na sprovodu, kroče i huče brass bendovi.

Prva sezona završava na taj način, gorko, ali sa nadom. "Didn't He Ramble/I'll Fly Away" u interpretaciji Treme Brass Banda nek svira dok čekamo nastavak ove posebne priče o jednom posebnom gradu.

www.hbo.com/treme/index.html
www.treme-jazz.com