Recenzije

Nigel Godrich Scott Pilgrim vs The World | Original Score ABKCO 2010.

ponedjeljak, 23. kolovoza 2010

Ja sam dugo vremena Nigela Godricha zvao Nigel Goodrich. Nemam pojma zašto. 

Sudbonosno je to da je ovaj lik fakat Good-rich. Bogat bivanjem dobrim u nečemu. Preciznije, u glazbi. Lik je uspio izvesti da čak i Paul McŠkartni zvuči prihvatljivo. Naravno nisam nikada imao poriv to provjeriti, ali sigurno je istinito da je sve drugo njegovo neprobavljivo. A i Go(o)drich mu je otpustio cijeli bend prije snimanja kako ne bi zvučao kao prije. To je ako išta dobar (gooood) potez. Rad s Beckom nema smisla isticati, a njegovo počasno članstvo u Radioheadu i suodgovornost za albume od "OK Computer" naovamo je već izlizani hvalospjev. Sve to na stranu Nigel je sa svojim posljednjim ostvarenjem uspio učiniti za "Scott Pigrim Vs. The World" ono što su Dust Brothersi učinili za "Fight Club". Naime Nigel je snimio glazbu za film koja je, u biti, gurnula drugi "Scott Pilgrim OST" CD s pjesmama bendova kao što su Metric, Broken Social Scene i The Rolling Stones u daleki drugi plan. Naravno da će se CD s Stonesima bolje prodavati, ali pored Nigelovog scorea drugi CD vam je potreban koliko i "Where Is My Mind" od Pixiesa (kojeg ste čuli i izkompilirali već 32000 puta) pored one predivne klaustrofobične šizofrenije od Dust Brosa za Fight Club.

 

Nigel je glazbu djelomično kombinirao s isječcima iz filma. Na par pjesama je surađivao s Beckom koji je uskočio snimati pjesme filmskog benda Michaela Cerae, Sex Bob-omb, dvije pjesme je napisao Dan The Automator, a na kraju se nalaze tri bonus stvari od Osymysoa koje su nalik vježbi sempliranja filmskog dijaloga. Beck je odradio sve u electro thrash punk tonu dok je ostatak scorea žanrovski bazaar. Površnim preskakanjem stvari dobit ćete dojam da prevladava kataklizmičnost protkana elektronikom, ali opreznije slušanje će otkriti puno veći glazbeni spektar i širu domenu. Na par trenutaka Nigel je snimio par vrlo dirljivih glazbenih pejzaža koje se nikako nemogu strpati pod prevladavajuće elektro obrušavanje s kompresiranim bubnjevima. Score je poprilično dobro uhvatio sve finese i polarizirani svijet zaljubljenosti. Od najbjesnijih Nintendo trenutaka do držanja za ruke na klupici u parku u rano jutro. Svako malo se čak začuje i scratchanje, a ni Mr. Oizo se ne bi posramio house razvrata na "Roxy". Sve u svemu Scott Pilgrim je dobio jedan zabavan, euforičan, energičan i tu i tamo senzibilan glazbeni svijet koji nikako ne može zakinuti film, samo obogatiti.

Film je tek nekoliko tjedana u Američkim kinima dok su naši distributeri odlučili film u kinima ponuditi tek krajem desetog mjeseca. To će reći da će mnogi od vas film puno prije pogledati doma nego u kinima. Moj savjet vam je, i ovo je skroz na slijepo, izuzev soundtracka i foršpana, da nakon što ga doma pogledate pod poplunom na svojem Aceru od 11'' da odvojite 30 kuna i pogledate ovaj film u kinima. Ovaj film jednostavno ima nepobjedive adute za gledanje u kinu; Michaela Cerau koji mora na pobijediti sedam zlih bivših dečki svoje nove ljubavi, glavnog negativca kojeg glumi Jason Schwartzman, bend koji se zove Sex Bob-omb, hrpu tučnjave i vrhunski zakon score Nigela Goodricha!

Pošto je "Scott Pilgrim Vs The World" prvo bio strip, a tek zatim film njegova vizualna komponenta je apsolutno suverena. No, Nigel si je dao truda da sve što ste vidjeli na papiru i sada na filmu dobije svoj jednakovrijedan audio pandan i u tome postigao fantastične rezultate. Koliko god bilo teško opisati ovaj score bez da smo i ja i vi pogledali film, jer mi mašta projecira najuzbudljivije slike koje bi mogle dostojno pratiti zvukove koji mi trenutno dopiru iz slušalica, toliko mi ga je jednostavno preporučiti kao samostojeće glazbeno ostvarenje. Ako zvuči ovako uzbudljivo bez video podloge kako će to tek jebote izgledati s HD slikom u punom koloru? Ha ništa, za odgovor ćemo se morati strpiti do kraja listopada.

Da.
Budemo.
Ziher.

www.scottpilgrimthemovie.com

www.myspace.com/album