Recenzije

SAVAK Best Of Luck In Future Endeavors Comedy Minus One 2016.

utorak, 18. listopada 2016

Supergrupa koju čine članovi grupa The Obits, The Cops, Nation of Ulysess, The Make-Up, Ted Leo and the Pharmacists i Holy Fuck sutra dolazi u Močvaru, a ovo je njihov prvi album.

Kao kad se u filmovima okupi tim iskusnih i beskompromisnih, ali pomalo zaboravljenih i neprilagođenih znanstvenika, eksperta u svojoj branši, ili još bolje agenata koji djeluju iz sjene, i krenu spašavati svijet od nadolazeće pošasti ili asteroida koji juri prema Zemlji, na to me podsjeća Savak svaki put kad zavrtim „Best oF Luck in Future Endeavors“, njihov debitantski album koji zapravo ne zvuči tako već opravdano ispunjava očekivanja koja imate kad pred sobom vrtite ploču ove bruklinške ekipe koja ustvari već dobra tri desetljeća djeluje i oblikuje američku nezavisnu scenu. Članovi The Obitsa, The Cops, legendarnih Nation of Ulysess, The Make-Up, Ted Leo and the Pharmacists i Holy Fuck oformili su kolektiv prošle godine, nazvan SAVAK, sto je zapravo perzijski naziv (evanđelje po Googleu, op.a.) za tajnu policiju, službu nacionalne sigurnosti i obavještajnu službu iranskog saha Mohammada Reze. Dakle, ovdje govorimo o zajebanoj ekipi. Uostalom, tko i nije zajeban kad ima dva bubnjara na pozornici.

Prvo slušanje albuma priziva Buzzcockse, povremeno Gang of Four i rani The Jam i vrlo lako možete primijetiti i nabrajati glazbene uzore i okosnicu samog albuma što nije nedostatak već vrlo svjesna posveta. Pri tom ne zanemarujemo činjenicu da je glazba i zvuk koji Savak stvaraju autentična i originalna bez obzira na gorespomenute primjere. Jer ipak, bend čine vrhunski glazbenici, ‘‘veterani‘‘ američke punk, noise i post hard-core scene i to se osjeća svakim taktom. Veterani koji usprkos svom statusu i stažu sviraju drsku, provokativnu i svježu priču i sve što im čovjek poželi na kraju 35 minutnog tour de forcea jest sva sreća u budućim pustolovinama.

Najviše me veseli to što će već sutra, u srijedu 19.11. zasvirati i kod nas, točnije u Močvari gdje će pozornicu dijeliti zajedno s još legendarnijim Mike Wattom i tako se predstaviti zagrebačkoj publici. Na turneji za bubnjevima prati ih Alexis Fleisig, iz kultnih i neprežaljenih Girls Against Boys te Paramount Styles. Obavezna preporuka, ovo je koncert koji se ne smije propustiti!!!