Recenzije

Sassja Taktički praktično Menart 2015.

srijeda, 25. ožujka 2015

Sassja ne pada u zamku ofucanih parola i prekenjavanja, nego samo prikazuje realno stanje

Nakon Ede, Frenkija, Defencea i gomile odličnih repera, FM Jam u svoje je redove regrutirao mladu MC-ijicu Sassju i isporučio još jedan album koji bi trebao ravno u antologiju regionalnog hip hop-a.

Sassja je po mnogo čemu pravi izdanak tuzlanske škole, beatovi su joj vrhunski, većinom bazirani na reggaeu uz malo dnb-a i dubstepa. Voli pohvalit svoj kraj i svoju ekipu, daje do znanja drugim mc-ijevima da se s njom ne treba previše zajebavat i da je se ne treba podcjenjivati jer je žensko. Iako ne volim dijeliti glazbu na “mušku” i “žensku” i ne mislim da glazba ne bi trebala podlijegati rodnim podjelama i pozitivnoj ili negativnoj diskriminaciji, u Sassjinom slučaju mi se čini da je dala drugačiju perspektivu na život, stanje u BiH pa i na neke događaje iz nedavne povijesti te zemlje.

To je najvidljivije u pjesmi "PMS", koja se čini kao nastavak Frenkijeve "Gori" ili "Hajmo ih rušit". Sassja pak okreće perspektivu i daje priču o prosvjedima iz ženskog ugla: Sklonite se s puta neće ništa da ostane / Ni ti direktori, ministri nit išta od te zgrade / Bez i jednog para muda, a svaka cura je luda / I svaka turbo je bijesna i u po' PMSa

Tekst u kojem opisuje kako njih tri cure idu jebat mater nekom glavešini sve uz podebljanu dozu PMS-a toliko je slikovit da mi je prva pomisao bila da nije ni čudo što su prosvjedi protiv političkih struktura u BIH krenuli upravo iz Tuzle. Pravo zajebana raja.

Sassja se problema diskriminacije žena dotiče i u suradnji s Remi na pjesmi "Etiketa" koja se počela vrtjeti na mnogim radijima i televizijama. Socijalni problemi i podjeljenost u BIH tema su pjesme "Jemen", ali Sassja ne pada u zamku ofucanih parola i prekenjavanja, nego samo prikazuje realno stanje.

Uglavnom, album koji se vrlo lako sluša od početka do kraja, svjetski beatovi, dobri tekstovi, svaka čast i puno sreće.