Recenzije

Sam Beam & Jesca Hoop Love Letter for Fire Sub Pop 2016.

četvrtak, 12. svibnja 2016

Duet album koji su snimili Iron & Wine kreator Sam Beam i kantautorka Jesca Hoop "Love Letter for Fire" objavljen je nedavno za Sub Pop i donosi prvi pokušaj stvaranja zajedničkih pjesama, za oboje protagonista. Rezultat je jako lijep album uz koji ćemo uživati u večernjim satima, funkcioniše u samoći i u društvu.

Sam Beam je već dugo vremena kontemplirao o realizovanju ideje zajedničkog albuma u kome bi podijelio vokalne, ali i autorske dužnosti. Prvi primjer je zadovoljio već nekoliko puta, uz rad sa Calexico (legendarni "In the Reins" ili sa Ben Bridwellom u prošlogodišnjem izvrsnom albumu "Sing Into My Mouth". No, u oba slučaja radilo se o samo jednom autoru, ili obrađivanju drugih, pa je pisanje zajedničkih pjesama ipak izostalo. U želji da pronađe odgovrajućeg partnera, došao je do muzike Jesce Hoop i predložio saradnju. Jesca je predlog o zajedničkom EP-u proširila u ideju o albumu, u kome su se susrele njihove autorske i izvođačke ličnosti.

Album je producirao Tucker Martine (My Morning Jacket, Modest Mouse) dok su prateći muzičari Rob Burger (Iron & Wine), Sebastian Steinberg (Soul Coughing, Fiona Apple), Teddy Rankin-Parker (Primus), Eyvind Kang (Decemberists/Tzadik i Ipecac labels) i Glenn Kotche (Wilco). Ekipa iz snova, po riječima Sam Beama, a toplota i ujednačenost izbedbe govore da je i rad u studiju bio skladan.

Inspiracija albuma "Love Letter for Fire" su dueti koje je Sam kao mlađi volio slušati sa radija, i rezultat jeste muzika koja će se bez problema svidjeti poštovaocima oba izvođača. Kroz 13 numera, vodiće vas lijepa energija, dok će se temperamenti smjenjivati čineći preko potreban kontrapunkt. Sam Beam ističe kako je prezadovoljan saradnjom sa Jescom koja unosi puno energije i srčanosti u momentima u kojima bi on ostao statičan. Zvuk koji je rezultat rada sa Tucker Martinom obojen je sedamdesetima, i može donekle da podsjeti na pristup koji smo čuli na posljednjem My Morning Jacket albumu, a ponajviše u domenu jasnoće zvuka i asocijacije na davne duete koje je Sam kao dječak slušao sa radija. Srećom, iz perspektive sedme dekade nisu ulazili u instrumentalne anomalije, čitav zvučni spektar je podređen pjesmama i ugođaju, što čini razliku i u odnosu na regularna Iron & Wine ostvarenja.

Album predstavlja kolekciju ljubavnih pjesama koje svira i izvodi par koji nije u ljubavnoj vezi (možda su zbog toga “za spaliti”), ali to im nije smetalo da ljubav koja je centralna tema i motiv, ne uključe u sve pore pjesama i daju im snažan osjećaj. Glasovi se preliću, emocije takođe, no slike ljubavi su ponekad poput oblaka na čistom nebu, prolazne i nestalne, što i jeste jedna od tema. Prolaznost je utkana i u sam naziv albuma, u kome se spaljuje ono što je nestalno i ostaje za nama.

Album "Love Letter for Fire" je u svakom smislu uspio u svojoj ideji. Nepretenciozan, i iz drugog ugla predstavlja kolekciju prelijepih ljubavnih pjesama, koje svakako nisu za spaliti, već se uz njih uživa uz brojne dodatke koji ćete sami morati odabrati …. vino, voljena osoba, samoća društvo, predveče, uveče, pa čak je i ujutru lijep

Ugođaj pronađite za sebe.

Tekst originalno objavljen na portalu Bruskin.me, radijske postaje Bruškin, i prenesen uz dozvolu autora