Recenzije

Akron/Family S/T II: The Cosmic Birth And Journey Of Shinju TNT Dead Oceans 2011.

nedjelja, 27. veljače 2011

Suprostavivši smiraj Hokkaida auto-destrukciji Detroita, Akron/Family su novim albumom napravili salto unaprijed.

Novi album nastao je u prekooceanskoj suradnji dvostrukog predznaka. Dio je pomalo pretenciozno snimljen u blizini aktivnog vulkana na japanskom otoku Hokkaido a dio materijala je zabilježen na definitivno nepretencioznom mjestu, u prostorijama napuštene željezničke stanice u Robocopovom i Eminemovom domu, Detroitu.

 

Smiraj Hokaida kontra auto-destrukcije Detroita su fakti vezani uz album koji se u najvećem broju slučajeva reflektiraju na konačni izgled zvučnih slika koje "The Cosmic Birth..." emitira. Ako se snimanje na Hokkaidu iz prve i doima pretenciozno, konačni rezultat je ohrabrujući te bi poslije slušanja ovog djela čovjek poželio da se još pokoji bend uputi u taj dio svijeta. Jednostavno, Akron/Family su snimili album visoke zvučne estetike te izuzetnog ugođaja.
Od prije zastupljeni elementi plemenske ritmike koji su pratili Animal Collective pokrete  (ili je bilo obrnuto?) ovaj put su pomalo odmaknuti u stranu nauštrb kozmičkog psiho-folka tako da smo zapravo dobili vrlo dobar produžetak prethodna dva uvjerljiva rada, "Love is Simple" i "Set'em Wild, Set'em Free". Nađe se tu pokoje iznenađenje (Blur trenutak!), a ono što ne iznenađuje jest dašak Flaming Lipsa, subraće po plesu s one strane svemirskih prostranstava.

Gledajući ga kao cjelinu, ovaj album ima tendenciju laganog pada u brzini, pogotovo u drugoj polovici. Za zaključni smiraj komprimiran u posljednje tri skladbe bi se isplatilo okladiti kako svoju poetiku duguju Hokaidu, dok se prvi dio albuma temelji oko dva vrhunca, post-industrijskoj veselici "Silly Bears" i himni prirodi "Another Sky", okruženih s pola tuceta tema podatnih-za-duže-proučavanje-na-slušalice.

Bez nekog posebnog povoda komplicirano nazvani "The Cosmic Birth And Journey Of Shinju TNT" je djelo koje nas lako šarmira te opasno uljuljka u spoznaju kako iz domova ove suvremeno-disfunkcionalne obitelji izlaze redom zanimljivi uratci vrijedni pažnje vaša uha dva.

www.akronfamily.com
www.myspace.com/akronfamily