Recenzije

RP Boo Fingers, Bank Pads & Shoe Prints Planet Mu 2015.

petak, 10. srpnja 2015

Autentična stagnacija inovativnosti

Pitanje je jesmo li uopće od čikaškog producenta elektroničke glazbe RP Booa ili Kavaina Spacea koji se smatra “ocem” footworka, te čudnovate i ritmički (ra)strgane tvorevine, na drugom izdanju mogli očekivati ikakvu evoluciju. Jer iako se taj žanr posljednjih godina lagano uvlači u globalnu svijest onog avangardnijeg ili barem neobičnijeg dijela elektroničke scene, u njegovoj srži i dalje prebiva izvorna svrha - manipuliranje pokretima i izazivanje što složenijih reakcija forme plesa i plesača.

Lišen nepotrebne metaforičnosti i simboličnosti, gotovo koliko i sama naslovnica koja jednostavno prikazuje bezbroj nogu i stopala, “Fingers, Bank Pads & Shore Prints” odiše istim onim elementima i motivima kojima je Space bio okrenut od samih začetaka footworka krajem prošloga stoljeća. Dakle, nudi se ritmički raspletena i istrzana elektronika nastala iz nasljeđa ghetto housea i (manjim dijelom) hip-hopa koja nameće neku svoju estetiku čija bit ne izvire iz koncepata i ideja glazbene dimenzije već služi kao medij i katalizator za spajanje kinetičkog i soničkog, materijalnog i eteričnog. Ta svrhovitost jednim dijelom opravdava svojevrsnu zatvorenost i sputanost albuma poput ovog, njegovu sklonost da se bavi samim sobom i da se ne zamara vanjskim svijetom. Sve se vrti oko ritma i služi ritmu prinoseći mu žrtvu. Jedini je problem u toj priči to što Space i dalje koristi prepoznatljivo analogno “sempliranje” vokala i neke druge značajke kojima nadograđuje dominantne ritmove, a čime se zamagljuje ideja da je ova glazba isključivo plesna i plesu orijentirana. Posebno je takav stav upitan jer ona i izuzeta iz tog konteksta često odlično funkcionira.

Zato kada se “Fingers, Bank Pads & Shoe Prints” ipak krene razmatrati u širem glazbenom smislu, pritom zanemarivši povijest njegova autora, te kada ga se stavi rame uz rame uz, primjerice, Jlinin propulzivni i nezaustavljivi “Dark Energy”, teško ga je ne doživjeti relativno blijedim i onemoćalim. Dok je Spaceov bogatiji, raznovrsniji i razrađeniji debi “Legacy” silom prilika smatran inovativnim jer je bio među prvima koji su se probili do šireg slušateljstva, “Fingers, Bank Pads & Shoe Prints” u usporedbi s “Dark Energy” djeluje zastarjelo i zakašnjelo, kao nositelj avangardnog zvuka koji je svoju avangardnost prosuo putem. Najvidljivije je to u hermetičnosti pomalo larpurlartističke Spaceove vizije kojoj je jedina bitna dimenzija sam footwork, ali i u izostanku onog organičkog i mračnog nadahnuća te svojevrsne društvene kritike koju prenosi čađava, bučna Jlinina muzika.

“Fingers, Bank Pads & Shore Prints” na neki način postaje arhetipom footworka i debijem nakon debija kojim RP Boo kao da napokon otkriva i pokriva onaj svoj stvaralački period proveden u diskografskom mraku, od kraja devedesetih pa do albuma “Legacy” i proboja u mainstream. I dalje je to zanimljiva, uvrnuta glazba s mnogim kvalitetama koja može poslužiti i kao odličan uvod u ovaj specifični stil, ali nedostaje osjećaj moći kojim su nas počastila neka druga izdanja. Nadam se samo da poruka ove recenzije neće vrijediti i za neke njegove buduće radove.