Recenzije

Roots Manuva Duppy Writer Big Dada 2010.

ponedjeljak, 31. siječnja 2011

Premda se radi o remiks albumu "Duppy Writer" se isplati slušati i smatrati samostalnim uratkom. Svi koji su sudjelovali (Steve Dub, Toddla T, Lotek's Wayne Bennett ) su dali 110%, a rezultat je album koji će Roots Manuva fanovi moći slušati s jednakim guštom koliko i originale. Još ako su vam se omiljene pjesme potrefile s izborom remiskera pa gdje ćeš veće sreće. Sve na svome mjestu plus začinjeno dubom. Mljac.

Totalno je zakon što će Mate prebacit Žedno Uho Fest u Šibenik. Pa mislim, pun kurac mi je da se svi koncerti koje bi pogledao u Hrvata održavaju unutar 2.000 metara od Peščenice. Komfor je OK, ali što je s putovanjima Lijepom Našom? Što je s upoznavanjem domovine? Što je s onom avanturom kad vam ode remen od kompresora nasred autoceste i auto zvuči k'o kosilica i znate da ste najebali kad se dočepate mehaničara? Kad se derete autostoperima 'Ass, grass or gas! Nitko se ne vozi đabe!'. Kad vas Cobra 11 nafuka da vozite 165km/h, jer mislite da vam se iza nabija moron u Audiju. Kadli ono žbirija! ...Nekad je bitan put. A onda cilj. A onda i lovačke sa ceste.

Kako bi vam natuknuo par mjesta za provjerit kad ste izvan ove Fejktropole ovo prigodom bi pozdravio panonskog pankera Banjanina i njegovu DOF konstrukciju i ekipu iz dubrovačkog kluba "Orlando", jer pokušavaju dati alternativu Zagrebu. Nisu idealni, al se trude. Dajte im priliku. Pozdrav Velikoj kraj Požege i kompleksu stare bolnice u Dubrovniku ili bilo gdje drugdje u Hrvatskoj gdje ti smatraš da živi ljubav prema muzici koja bi mogla bit narodnija da joj se samo pruži šansa. Umetni favorite u komentare. Reprezentaj! Jah Bless!

Tak je Roots Manuva bio na xSTatic festivalu u Splitu. I to u predsezoni. Nije bila sredina sedmog mjeseca već kraj petog. Na gomilu turista se nije moglo računati. Ne interesira me motiv organizatora, ni malo, samo činjenično stanje. Roots. Manuva. Je. Nastupio. U. Splitu. Ne u Zagrebu. Čak i da je kozmička slučajnost zvuči dobro. Jedan od najzanimljivijih MC-ja današnjice bio je u Hrvatskoj, a nije bio u Fejktropli. Zakon! Nažalost ja sam vjerojatno tih dana pokušavao zapanjiti (zapaliti) susjede svojim patentnim roštiljanjem na balkonu. Nasreću Roots M. stalno nešto novo snima i prerađuje pa su šanse da ću ga ipak negdje jednom uhvatiti. Po mogućnosti van Zagreba, ali unutar Croacije. Da bude poetski pravedno.

Roots Manuva je s najnovijim izdanjem "Duppy Writer" nastavio trend izdavanja prerada ranijih radova. S jednom malom iznimkom. S dvije! Prvo da se na "Duppy Writer" nalazi izbor stvari s raznih ranijih albuma, a ne samo s posljednjeg (koji je, usputno rečeno, već imao preradu na "Slime And Version"). Drugo, da se ovdje stavio u izravan tandem s nekim DJ-em. U ovom slučaju Wrongtomom koji je super kul lik. Nije mogao birat bolje. Možda logično nakon što su surađivali na "Slime And Reason", ali svejedno sretna okolnost. Wrongtom je čovjek koji zna šta radi i to radi sa stilom. Poslušajte bilo koju od njegovih prerada, bilo da se radi o Dub Pistolsima ili Nextmenima, i dobit ćete vrlo slušljive rezultate. To što je bio tour DJ za Hard Fi je samo duhovito. Bar meni.

Rodney i Thomas iltiga Lord Gosh i Wrongtom su se opasno bacili na posao na 11 pjesama i dva skita. "Duppy Writer" ima sve što vam treba da se dobro zabavite. Rocksteadyja i dancehalla ima. OK, više dancehalla nego rocksteadyja. Dubom je prožet gotovo cijeli album, no ne na način da se delayem i reverbom deportiralo vokale u nebesa. Sve vokalne dionice su ovdje kako ne bi zaboravili 'count yr blessing and keep jammin''. Dakle fešta je pokrivena. A što bi fešta bila bez malo osviještenosti? Pa bila bi više-manje bilo koja fešta u Zagrebu koju vam prodaju pod kul. I sad će netko reć 'pa ne moram uvijek bit revolucionaran/na... nekad samo hoću plesat'. Ja na to kažem: il jesi revolucionaran il nisi. Uvijek. Nema pali-gasi. Čak i kad se zabavljaš. Čak i kad samo (?) plešeš. Roots i Wrongtom su tako rezervirali sredinu "Duppy Writer-a" za malo teže tonove. "Proper Tings Juggled" usisava nazad u '99 i nariče 'in the west, who's down for civil unrest? In times like these comrades are hard to find when the beast keeps the masses in line'. Ovome možete pridružiti "Jah Warriors" i "Worl' A Mine" i bacanje molotovljevih koktela će se činit jednostavnije i logičnije od lajkanja peticija na facebooku. Naravno da nije, al bar ćete dobit dozu prkosa i nestašluka u jaja/jajnike. To nikome nikada nije škodilo.

Ostatak albuma ćete moći nešto pacifističnije otplesat. Zajebana riječ. Dobra riječ. Kad razmisliš. No, uglavnom, "Duppy Writer" se može bez problema ostavit na repeatu i nećete rogoborit 'joj, ovo je već bilo'. Svaki put kada album krene iznova ćete se sjetiti zašto vam su vam sve ove stvari bile zakon dok ste ih prvi put slušali.

Premda se radi o remiks albumu "Duppy Writer" se isplati slušati i smatrati samostalnim uratkom. Svi koji su sudjelovali (Steve Dub, Toddla T, Lotek's Wayne Bennett) su dali 110%, a rezultat je album koji će Roots Manuva fanovi moći slušati s jednakim guštom koliko i originale. Još ako su vam se omiljene pjesme potrefile s izborom remiskera pa gdje ćeš veće sreće. Sve na svome mjestu plus začinjeno dubom. Mljac.

p.s. Veliko ZAKON ekipi Fat Beats hip hop radio showa iz Karlovca koji su prije par godina dofurali Delinquent Habits u Kset. Sljedeći put u Karlovcu!

www.wrongtom.com
www.rootsmanuva.co.uk
www.myspace.com/rootsmanuva