Recenzije

Richard Buckner Surrounded Merge 2013.

ponedjeljak, 2. prosinca 2013

Skladbe Richarda Bucknera ne iziskuju prateće vokale. 

Štoviše, nisu mu potrebni ni instrumenti da bi uspio postići poseban ugođaj. Buckner je u stanju samostalno stvoriti izrazito pjevnu i pamtljivu melodiju pomoću glasa, pratnja instrumenata mu je tek dobrodošla potpora. Bucknerovo pjevanje nije specifično po uporabi različitih tehnika kao u Tima Buckleyja, naprotiv, Buckner čitavo vrijeme poput pravog kantautora smireno pjevuši i pripovijeda u pola glasa. Specifična ljepota izvođenja krije se baš u tom jednostavnom, jednoličnom i nimalo napadnom načinu pjevušenja.

U albumu "Surrounded" Buckner povremeno djeluje poletnije i vedrije negoli u prethodnom albumu "Our Blood", već uvodna i naslovna skladba "Surrounded“ osvaja ušne predjele na prvu. Konstruktivna sjetnost što ne uvlači slušatelja u neprovratne depresivne sfere obilježava većinu najnovijeg materijala, jedino skladba "Cut", kroz koju se provlači şuvišan zvuk klavijatura, pomalo odudara od harmonične cjeline. Unatoč tome, album "Surrounded" može poslužiti kao fina radna podloga.

Glazbeno stvaralaštvo Richarda Bucknera namijenjeno je užem slušateljskom krugu koji u glazbi traži i pronalazi nematerijalne dijelove potisnute duševnosti, a ne samo površne srećke i trenutne užitke.