Recenzije

Hemendex Reset 2 EP Geenger 2011.

četvrtak, 18. kolovoza 2011

Ako su HEMENDEX svojim prvim EP-em najavili (diskografski) potencijal, drugim dijelom imaginarnog "Reset" albuma sasvim su ga potvrdili.

Ako su HEMENDEX svojim prvim EP-em najavili (diskografski) potencijal, drugim dijelom imaginarnog "Reset" albuma sasvim su ga potvrdili.

Za razliku od "Reset 1" na kojem je "Waiting In Line" odskakala svojom hitoidnošću (što i nije čudno jer se radi o jednoj od najboljih pjesama izdanih prošle godine na ovim prostorima), ovaj EP je dosta ujednačen. Ekipa iz HEMENDEX-a je odlučila kao najavni single 'izbaciti' pjesmu "Microscope" za koju je snimljen i spot, ali po meni se među ovih 5 pjesama kriju dva logičnija izbora za predstavljanje grupe. No, valjda i grupa i izdavač (Geenger koji se ovim izdanjem odvojio od uobičajenog zvuka) kriju aseve u rukavu za sljedeće mjesece...

"Reset 2" otvara "Miniwelle (Tand der Tudjman)" koja savršeno predstavlja bendov new wave electro zvuk (tako ih je Brodie klasificirao u prvoj recenziji na pot listinim stranicama pa zašto izmišljati nešto novo). Ubitačan ritam od samog početka pjesme navodi tijela na gibanje, a konfuzna završnica s preklapanjem vokala, electro ritma, gitara i koječega ostalog razdvaja HEMENDEX od sličnih nezanimljivih derivata. No, ova pjesma je tek uvod u osobno mi najdražu pjesmu na EP-u. "Reset This Place" je na neki način naslovna pjesma oba EP-a, a dosljedni je nasljednik pjesme "Waiting In Line". Doduše, možda "Reset This Place" ne udara na prvu kao što je to bio slučaj s hitom s prvog EP-a, ali kada vam ova pjesma jednom uđe u uho, teško ju je izbaciti i prestati pjevušiti. Odlična gitarska dionica koja se ponavlja kroz cijelu pjesmu; jednostavan, ali zanimljiv ritam i sjajan vokalni rast ovu pjesmu čini pravim hitom. Potpuno sam siguran da ćete već prilikom prvog slušanja na drugom refrenu pjevati 'Reset this place; Fresh start for sleeping one', a svaki sljedeći put i sve ostale stihove pjesme.

"Milk With Satan" je pjesma s najviše electro zvukova i najbrža pjesma na albumu koja će vjerojatno nekome biti favorit, pogotovo u live nastupima, ali meni je najlošiji trenutak na EP-u. Jednostavno, nakon što HEMENDEX razvale u prvih 8 minuta "Reset2", nekako mi "Milk With Satan" zvuči previše tendenciozno i nezanimljivo.

Ali zato je "Have A Nice Weekend" još jedna pjesma koja odmah osvaja. Ovaj put pjesmu otvara dionica na klavijaturama koja se kasnije lijepo nadopunjuje s gitarskim dionicama, a sama pjesma zvuči dosta punkerski. Već spomenuta "Microscope" zatvara ovaj EP, a bez obzira na osobno favoriziranje "Reset This Place" i "Have A Nice Weekend", ova pjesma u kombinaciji sa spotom lijepo predstavlja sve ono što HEMENDEX može ponuditi - nabrijani electro zvuk, čvrste i zanimljive gitarske dionice te lako pamtljivo pjevanje.

"Reset 2" će se u rujnu pojaviti na CD-u (ovaj put ne i na vinilu), a osobno je mišljenje kako je riječ o jednom od značajnijih izdanja u Hrvatskoj posljednjih nekoliko mjeseci. Geenger Records je odabrao dobar bend za širenje svojih vidika, a HEMENDEX je na ovom CD-u ponudio sjajan uvid u svoj potencijal.

A za one koji su ipak očekivali objavljivanje oba "Reset" EP-a u obliku jednog albuma, HEMENDEX i Geenger su na ovom izdanju ponudili dosta dodatnog materijala. Uz audio materijal "Reset 2", na CD-u se nalaze oba EP-a u mp3 formatu te dodatak u obliku Live EP-a "Life Is Not A Soundcheck". Tu su i fotografije, video za „Have A Nice Weekend", wallpaperi, svašta nešto...

www.hmndx.com
www.myspace.com/hemendex