Recenzije

Brkovi Punkfolkwellnes Brkovi 2009.

četvrtak, 30. srpnja 2009

U poplavi domaćih i stranih indiplačipičkica koje vladaju potlistom, napokon pravi muški album i pravi muški bend. Ima li što muževnije od brkova kod muškarca – odgovor je jednostavan – NEMA. U zadnja dva tjedna koliko mi se punkfolkwellnes vrti u autu i na mp3 plejeru počele su mi rast dlake na prsima (napokon s 27 godina), dobio sam dvije kazne za prebrzu vožnju i započeo sam kavgu u birtiji.

Dobro aj' lažem, kaznu ne mogu dobit jer mi auto ionako ne ide više od 70 na sat, a kavge ne započinjem jer sam uvijek za glavu niži od svih u birtiji. Eventualno udarim kolegicu na poslu, the bitch asked for it i ne može mi ništa pošto sam joj nadređen, a i potajno se pali na mene (opet lažem).

S Brkovima kao bendom upoznat sam od samih njihovih početaka jer je njihov basist Tomac moj svojevrsni guru i učitelj pravih životnih vrijednosti. Tako sam od njega naučio da se crnce u Hrvatskoj slobodno može nazvat čamugama i da je Ivo Fabijan najveći hrvatski pjesnik još od kad je Mile Budak napisao "Opanke dida Vidurine". Čovjek je čak bio toliko velikodušan i dao mom bendu priliku da sviramo prvi koncert kao predgrupa Brkovima u SPUNK-u. Zbog toga mu vječna hvala.

Iako većina ljudi misli da je ovaj bend zajebancija, ja znam da to NIJE istina. Oni iza svojih pjesama stoje sto posto, iza svakog stiha, svakog rifa na gitari, odsvirane mejdenovske terce. Naslov albuma bi mogao prosječnog neupoznatog slušatelja navesti da se radi o hibridu panka i folk glazbe. Tako je bilo na početku rada benda kad se mogla primjetit fasciniranost Nervoznim Poštarom i dok je u bendu još bio prvi pjevač. No Brkovi su s "Punkfolkwellnesom" i Shamsom 69 kao frontmenom uspjeli isporučit najbolji hard rock i heavy album od kad je General Mitu zapjevao: 'Rođen sam u Splitu popuši mi kitu', ili od kad je onaj iz Divljih Jagoda prvi put zasvirao "Motore". Svaka od devet pjesama na ovom malom remekdjelu školski je primjer dobrog rifa i poučnog teksta u kojem se svaki muškarac koji ne sluša americanu i etno može pronaći.

Npr. 'Bolje da sam s frendovima rujno pio rujno vino nego tebe kurvo vodio u kino'.

Samo s ovim jednim stihom Shamso je pokazao kako se treba ponašat prema ženama koje nas iskorištavaju i vuku za nos (vi koje ovo čitate prepoznat ćete se i nadam se da ćete zatrudnit s poštarom).

Ili 'Srećo laku noć dobro jutro tugo, opet sam sam ti sada ljubiš drugog'.

Nerijetko sam se znao nać' sam čekajući tramvaj nakon što sam utapao tugu u alkoholu zbog neprežaljene ljubavi i ova pjesma me pogodila drito u srce. Da ne ispadne da Shamso pjeva samo o ljubavi tu je i žestoki ljubavno-socijalni hit: "Neću da idem u disko skup" s vrhunskim refrenom:

'Ti lijepa a ja glup, neću da idem u disko skup, 
plata mala, standard grub, neću da idem u disko skup'

Opet sažeto i odmah ti u glavu dođe ponovno otvorena Močvara s pivom od 15 kuna i dođe ti da pošalješ cijeli URK u pizdu materinu lopovsku, a da ne pričam o Aquariusu. Ultimativna hitčina albuma je "Vjetrovi tuge" od koje bi, da ima pravde i Boga, na svakoj bajkerijadi u Sinju muškarci imali erekciju, a žene vlagu među nogama. No, nažalost zbog septičke jame zvane Glazbena industrija u Hrvata, na bajkerijadama moramo slušat Hard Time, a Vatra i Ramirez se smatraju rockom.

Ako ne želite da vam dijete postane fan indi smeća, ako ne želite da vam dijete sluša bradate žene s akustičnim gitarama, kupite Brkove i čuvajte CD dok dijete ne dođe u formativne godine. Da sam bar ja bio te sreće.

I još jedna servisna informacija. Pošto niti jedna izdavačka kuća nema dovoljno mozga i glazbenog ukusa da izda ovaj album, do njega ćete moći doći jedino na koncertima. Ili probajte doć do Tomca, njegov gepek je bolji CD shop od bilo kojeg u Zagrebu.

www.brkovi.com
http://www.myspace.com/brkovizg1