Recenzije

Pasi Reci mi da li te boli Selfreleased 2011.

utorak, 8. studenog 2011

Svaka čast svima al' ovo šuta dupe. Melodični punk kojem nema premca. Moćni prijelazi, stanke, gitarski rifovi ispaljeni brzinom kalašnjikova. I cinična kritika države, religije i društva...

Zvuče američki, al' moćno! Tako je moj drug Cef najkraće opisao novi album Pasa, a ja mogu jedino dodati da mi je ovo možda najbolji punk album snimljen u Hrvatskoj u posljednjih dvadeset godina. Uz, naravno, FNC Diverzantov "Prvi jubilarni". Svaka čast svima al' ovo šuta dupe. Melodični punk kojem nema premca. Moćni prijelazi, stanke, gitarski rifovi ispaljeni brzinom kalašnjikova. I cinična kritika države, religije i društva...

U uvodnoj pjesmi "Prekrasan svijet" Pasi su izvrnuli Sachmovu poruku pa je tako njihovo viđenje svijeta u potpunosti pesimistično, uništavanje Zemlje i buržoazija koja se kesi radniku dok mu od usta otima. Iako tekstovi na albumu ponekad zvuče kao rad studenta treće godine filozofije kod profesora Jurića, ujedno i stalno vuku na ponovno slušanje. U nekim trenucima vokal Dodo zvuči kao raspižđeni propovjednik koji je izgubio vjeru u Boga pa se koristi religijskim pojmovima kako bi te iste religije uništio. Kao naprimjer u "Kada umrem"

'kada umrem
u osmijeh mi usta savini
da se nasmijem svojoj taštini
jer vjerujem da sam uskrsnuo'

Ili u odličnim "Filistarskim pločnicima":

i pun ti je kurac nošenja maski
tutora, ktitora* i mišljenskih paski
sa svakim danom sve ti je bliža
kleta sudbina malog od križa

No, s druge strane osim pesimizma Pasi su ponudili i viziju boljeg svijeta 'bez bogova, gospodara, mržnje i korporacijskog zla'. U ovakve parole se odlično uklapaju i dvije obrade pa slušatelj neupućen u pankersku scenu ne bi prepoznao da "Istinu" i "Odavno" nisu napisali Pasi nego prerano preminuli Tuna iz Mikrofonije. Te dvije pjesme ujedno ostavljaju slatko gorki okus i podsjećaju da i u tom pederskom glazbenom poslu, gdje svatko svakom jebe mater iza leđa, ponegdje ima i zajedništva.

Uglavnom, odličan album i preporuka za svakog tko ima brata ili nećaka tinejdžera koji je tek otkrio punk i misli da su Exploited dobar bend. A nisu, smeće su.

P.S. Pokušavao sam skontat šta im znači ovaj ktitor. Svemoguća wikipedija kaže da je to pojam kod pravoslavaca za nekoga tko financira obnovu ili izgradnju pravoslavne crkve ili manastira. Jebeš mi život netko od Pasa je ili jako načitan ili je previše gledao one emisije s profesorom Ladanom ili Prizmu ili je stvarno bivši sjemeništarac.

Album inače možete besplatno downloadati sa službene stranice Pasa: www.bend98.com