Recenzije

13 And God Own Your Ghost anticon. 2011.

subota, 14. svibnja 2011

Novi "Own Your Ghost" također ne nudi ništa revolucionarno i u stvari je logičan nastavak prvog albuma. Međutim, okolnosti su sada nešto drukčije – The Notwist nije toliko u žiži popularnosti kao nakon "Neon Goldena", a Themselves su s "CrownsDown" potvrdili sve što su možda nekome morali potvrđivati pa nemaju nikakvog pritiska

Moram priznati kako nisam znao kako će The Notwist i Themselves, odnosno 13 & God objaviti novi album kao nastavak svog djelovanja. Mislio sam kako je njihov istoimeni album iz 2005. godine ujedno i posljednje djelo ovog projekta u kojem očigledno ima puno više života nego što smo mogli očekivati. 

Prvi "13 & God" je objavljen u trenutcima kada su obje grupe bile u naponu snage. The Notwist je par godina ranije objavio "Neon Golden" kojim su poharali svijet, a Themselves su s "The No Music" pokazali kako je riječ o jednoj od zanimljivijih hip-hop grupa sa sada već kultnog anticona. U takvim okolnostima "13 & God" nije naišao na preveliko odobravanje od strane publike iz jednostavnog razloga što nije donio ništa revolucionarno – riječ je o albumu koji je obuhvatio kombinirane trikove njemačkih i američkih glazbenika.

Novi "Own Your Ghost" također ne nudi ništa revolucionarno i u stvari je logičan nastavak prvog albuma. Međutim, okolnosti su sada nešto drukčije – The Notwist nije toliko u žiži popularnosti kao nakon "Neon Goldena", a Themselves su s "CrownsDown" potvrdili sve što su možda nekome morali potvrđivati pa nemaju nikakvog pritiska.

Od uvodne "It's Own Sun" do posljednje "Unyoung" ovaj album u svojih 40-ak minuta nudi ujednačeno putovanje ugodnim The Notwist podlogama pregaženih sjajnim Doseonovim vokalnim dionicama koje se pak odlično dopunjavaju s pjevanjima Markusa Achera. Cijeli album odlično teče bez iti jednog dosadnog trenutka te s dva izvrsna – "Death Major" u kojem Doseone u trećem versu daje sve od sebe te "Sure As Debt", pjesmi koju su 13 & God već izvodili za vrijeme koncertiranja nakon drugog albuma. I ono što je najljepše u cijeloj priči – nakon ta dva nešto nabrijanija trenutka, sljedeće pjesme ("Armored Scarves" i "Beat On Us") su potpuno smirujuće i naslonjene na Acherov vokal.

Ukoliko je netko nakon "13 & God" mislio kako The Notwist i Themselves zajedno nemaju puno toga za reći, "Own Your Ghost“ je tu da ga razuvjeri. Doduše, ponavljam još jednom, ovo nije nikakav revolucionaran album, ali je sasvim ugodan za slušanje u toplim proljetnim kišnim nedjeljama kada vam ne pada na pamet izaći iz kuće…

www.myspace.com/13andgod