Recenzije

Oozing Wound Retrash Thrill Jockey 2013.

četvrtak, 19. prosinca 2013

UAAAAAAAAAAAAARRRRGH!!!

Debi album ovog trojca iz Chicaga (Zack Weil - gitara i vokal, Kevin Cribbin - bas-gitara, Kyle Reynolds - bubnjevi) neće se naći na mnogim popisima najboljih albuma iz 2013.

Neće se naći na njima jer "Retrash" nije metal-album obilježen meditativnim, duboko filozofskim temama i pristupom kakav se obično traži od 'najboljih albuma'.

Ne, to je samo jedan iznimno zabavan, prilično sirov i prljav album koji pripada u sferu thrasha, ali i koji puno duguje punku, grindcoreu pa čak i stoneru (crossover thrash, kažu). Zvuči već čuveno, ne baš inovativno. Ali Oozing Wound se niti ne trude biti inovativnima. Tri stvari izvlače i izdvajaju dečke iz Oozing Wounda. Kao prvo, sami sebe i svoju glazbu ne shvaćaju previše ozbiljno. Dovoljno je pogledati naslove pjesama na albumu da bi to postalo jasno ("Welcome to the Spaceship, Motherfucker", "Everyone I Hate Should Be Killed"). Drugo, dovoljno su humoristični i kreativni tako da im prilično bizarni tekstovi, imidž i stav stoje s prave strane granice između ironičnosti i čistoga kiča. I treće, njihovi riffovi, svirka i pjesme jednostavno obaraju s nogu svojom divno oblikovanom agresijom. U tom se smislu uopće ne šale, zbilja su beskompromisni.

Oozing Wound dakle sviraju prilično jednostavnu glazbu koja se oslanja na potenciranje tradicionalnih trešerskih elemenata do ekstrema. Odlični riffovi, vrištanje, luđačko bubnjanje koje podsjeća na zvuk strojnice, puno distorzije i to je to. Ništa im drugo ne treba, ionako je ovdje već sve up to eleven. Ne razumijete tekstove? Koga briga. 'Loud fucking guitars and screaming and shit'. A kad konačno pomislite da ne možete više pogati na tu brutalnu, furioznu rasturačinu i kada vam ponestane energije, Oozing Wound vas počaste vrlo kratkim predahom u vidu nekakve ugodne harmonije ili sludgy prijelaza. Album traje nešto sitno preko pola sata što je, s obzirom na intenzitet odsviranoga, zapravo taman. Tko živ, tko mrtav.

Jeste li danas ljuti i frustrirani? Imate li viška energije za potrošiti? Je li vam dosta svega? Volite li Slayer? Je li vam sve danas premlako i bezukusno? Poslušajte "Retrash", katarza je zagarantirana.