Recenzije

Why? One Dark Eskimo Webreleased 2009.

ponedjeljak, 1. veljače 2010

"One Dark Eskimo" nije toliki promašaj, već je samo neuspjeli dobar pokušaj. Čak bih rekao, jako dobar pokušaj, kao da golman u zadnjim sekundama pri izjednačenom rezultatu pokuša lobati suparničkog golmana ali pogodi gredu.

Znam da moju skepsu prema remiksevima dijele mnogi. Kod mene osobno ona uglavnom proizlazi iz nekadašnjeg običaja da se hip-hop singlovi izdaju s neslušljivom 'club' verzijom, u pravilu ekstremno lošom 'dub' verzijom i tako dalje. Sadržaj maxi-singlova je varirao ovisno o izvođaču, izdavaču, žanru, trendu i tako dalje, ali sjećam se da sam uprincipu znao što sam mogao očekivati kad sam bio tako glup da kupim singl Rakima, Slick Ricka, KRSa, Public Enemya ili koga već drugoga. Iznimaka je bilo, ali razloga za kupovanje singlova mi je svejedno uvijek nedostajalo, tako da mi ih je danas ostalo možda deset, i to uglavnom onih na vinilu koje mi je bilo žao prodati/zamijeniti (sjećate se trejdanja nosača zvuka? Ja jedva) i split singlova.

U priču o toj skeptičnosti prema remiksevima se po meni nije uklapala većina indie hip-hop izvođača koji su s radom počeli krajem pretprošlog i početkom prošlog desetljeća. Možda je tome razlog taj što nisu morali od hip-hop stvari raditi dance ili dub ili štoveć, možda pak zato što su autor pjesme koja se remiksala i autor remiksa imali istu/djelomično istu/sličnu publiku, možda su se remiksi jednostavno uzimali ozbiljnije, možda nema pravog razloga i tako dalje; no znam da sam se remiksima izvođača s etiketa/kolektiva kao što su (abecednim redom) anticon, Def Jux, Galapagos4, Lex, Mush, Rhyme Sayers, Stones Throw i tako dalje uvijek veselio. I danas se veselim.

Ali kada sam poslušao "One Dark Eskimo", zapravo čim sam čuo prvu stvar "Bezerkley", vratio mi se onaj stari 'koji k sam ja dao 70 kuna za stvar koju imam albumu, instrumental, nepotrebnu skraćenu radijsku verziju i dva loša remiksa?' osjećaj. "One Dark Eskimo" je doduše izašao u formatu besplatnog internetskog izdanja, ali osjećaj je isti. Kad se radi o glazbi, danas kilobajte prometa doživljavam kao kune nekad, neovisno o flat-rateu. Osjećaj koji mi se javlja kad skinem 50mb loše glazbe je usporediv s onim koji se javlja kada izgubim 5 kuna.

No možda sam prestrog, nije "One Dark Eskimo" toliki promašaj, već je samo neuspjeli dobar pokušaj. Čak bih rekao, jako dobar pokušaj, kao da golman u zadnjim sekundama pri izjednačenom rezultatu pokuša lobati suparničkog golmana ali pogodi gredu.

I stvarno sam zapravo oduševljen idejom, jer uzeti "Eskimo Snow" - što je album zbog kojega su mnogi stari Why?evi fanovi prešli s 'I wish Yoni (~frontmen) would rap more' na potpounu rezignaciju i odustajanje od Why?a - napraviti od njega trešastu komediju na bazi estetike suvremenih southern glitch gangsta repera meni zvuči genijalno. Pogotovo zbog onih koji su govorili 'I wish Yoni would cut it with the hip-hop crap already'.

No Amp Live se em nije do kraja držao toga, em je to uglavnom radio osrednje. Prva smjernica na ploči su hiphopizirana imena pjesama. "Berkeley By Hearseback" je postao "Bezerkley", "Against Me" pak "Against You", "Even The Good Wood Gone"-"Good Woodz" i tako dalje. Da je na ploči više intervencija poput one na "Against You" gdje je Amp Live na Yonijevo '...Will I gain weight in later life, and when will someone swing aside against me' odrepao ljigavu, besmislenu, jedva razumljivu (time savršeno pogođenu) strofu koja počinje s 'Now, I couldn't care less if you pressed up against me...', cijela bi se stvar zaokružila i postala uvjerljivijom. U drugim pjesmama glasovnih intervencija nije bilo. Prva stvar "Bezerkly" uglavnom zvuči kao da se netko zajebava na MPC-u te se više od ostalih oslanja na estetiku originala, druga "Against You" me podsjetila na dane kad sam Blud 'n' Gutz (Why?ev (Why Murda) i Dose Oneov (Lethal Dose) spoof gangsta projekt iz 1999.) slušao do mjere da mi je počelo ozbiljno škoditi, treća "Black Purse" je veselija ubrzana i dedramatizirana verzija pjesme "This Blackest Purse" te je čak dobra kao remiks, četvrta "Good Woodz" i posljednja peta "Uno Roses" su više manje uzaludna zajebavanja s opremom s dobrim trenutcima koje sam čuo kad sam ih tražio. ''Seek and you shall find' eh...

--------------------

'One Dark Eskimo' možete skinuti s http://amplivesworld.com/blog/amp-live-vs-why

www.myspace.com/whyanticon

www.anticon.com

www.myspace.com/amplive

www.amplivesworld.com