Recenzije

Olovni ples Živog sina tvoga Brlog 2012.

petak, 21. prosinca 2012

Od samih svojih početaka do danas Olovni ples je interna atrakcija za domaće prilike, njeguju duh kantautorstva druge polovice 20. stoljeća, relaksirajuće refleksije čine njihove pjesme.

Fenomenološki je to proces, kad glazbena zvijezda padalica sklona porocima posrne pa se naglo okrene prema prorocima, jednom vidu teologije ili astronomije što, naravno, Novočovjek izravno spominje u svojim pjesmama, intervjuima i barskim razgovorima. Opet, Novočovjek ima pripremljen paket uvreda na račun kolega koji su odjednom (ispod)prosječne i prodane duše, a ujedno otvoreno i na dječje naivan način kuka što se njegov bogodani talent nije financijski isplatio. Razgolićene storije neshvaćenih umjetnika na kraju se svode na novac, ispostavi se da prodaju intimno rublje u zvučnom obliku.

Olovni ples jedan je od rijetkih sastava kojeg, kako izgleda, ne vodi želja za zaradom - neopravdano zanemareni jer ne stvaraju ekscese sa starletama, ne posežu za skakavcima i ne razbijaju glavu pivskim bocama, ne pozivaju na rušenje Vlade i pravilno izgovaraju glasove, nemaju veliki broj pregleda na internetskim servisima, uglazbljuju književne klasike (A. G. Matoš, A .B. Šimić), pjevaju o duhu i duši kombinirajući folk-rock, blues, americanu i, što je možda najbolje, njihove pjesme mogu se posve legalno (i besplatno!) skinuti. Od samih svojih početaka do danas Olovni ples je interna atrakcija za domaće prilike, njeguju duh kantautorstva druge polovice 20. stoljeća (podsjećaju me na Tomaža Pengova i Dragu Mlinarca), relaksirajuće refleksije čine njihove pjesme. Nije Olovni ples usamljen u ovom tipu stvaralaštva, danas sličan zvuk uglazbljene poezije u bliskom susjedstvu uspješno stvara Prkos Drumski. Pomalo je nezahvalno iz albuma "Živog sina tvoga" izdvajati favorite jer su sve pjesme gotovo podjednako dobre, no mene su se najviše dojmile "Jači za svoju smrt", "Ti divna si" i "Daj mi malo vjere" koje kao da su izašle iz radionice Šimića ili Gibrana.

Shvatljive su njihove intimne rasprave, pristupačne i jednostavno izvedene, odlično sjednu navečer, dok se rezimira minuli dan i pravi priprema za sljedeći. Bili bi planetarno popularni da pjevaju na engleskom, ovako su osuđeni na usku publiku koja o (pro)bitku razmišlja samo pri spomenu na smak svijeta.

olovniples.bandcamp.com/album/ivog-sina-tvoga