Recenzije

OFWGKTA OFWGKTA tjedan

ponedjeljak, 23. svibnja 2011

Odd Future Wolf Gang Kill Them All su jedna od najzanimljivijih ne samo muzičkih pojava proteklih godina te smo iz tog razloga odlučili im posvetiti cijeli tjedan recenzija

Kako klasificirati Odd Future Wolf Gang Kill Them All? Revolucija? Hajp? Jebeno talentirani klinci? Još jedan hip-hop kolektiv? Sve ovo i ništa od toga?

Teško se sjetiti posljednjeg izvođača koji je okupirao naslovnicu NME-a, muzičke verzije 24 sata, a da je istovremeno bio dio jedne od većih kolumni u elitističkom The Wire.

 

Odd Future Wolf Gang Kill Them All, losanđeleski kolektiv jedva punoljetnih klinaca na čelu s ultratalentiranim neslužbenim liderom Tyler, The Creatorom je nadrastao okvire samog hip hopa. Ako je Fincher sa Social Networkom snimio generacijski film, onda OFWGKTA isto čine za muziku. Njihov rad i postojanje je slika i prilika instant kulture instant generacije, emocionalno sakate i prepune informacija. Nesvjesno, Odd Future su svojim potezima u kratko vrijeme redefinirali definiciju mainstreama i onoga što on može biti tj. onoga što je u njegovim granicama prihvatljivo. Nedvojbeno je kako će ovakva pojava na glazbenoj sceni pomaknuti parametre vrednovanja umjetničkih artefakata - zauvijek.

Od svojih glazbenih početaka ovi srednjoškolci izdaju gomilu mixtapeova i solo albuma koji su putem njihovog web sajta besplatno dostupni. Upravo je putem oddfuture.tumblr.com vidljiva cijela kultura i filozofija koja stoji iza njihovog rada. Otvorenost, sloboda i poticanje komunikacije su uvijek u prvom planu, bilo to putem twittera, weba ili live nastupa.

Primjerice, sajt im je napravljen u Tumblru, jednostavnom blog formatu na kojem bez ikakvog ušminkavanja slažu život kolektiva u vidu dnevnika. Takvom kronološkom formom sajta, bez ikakvih nametnutih ograda u vidu menija, dizajna i sličnih karakterističnih mjesta današnjeg www svijeta, OFWGKTA grade polaznu točku svog rada na način primjeren suvremenom dobu.

Za razliku od većine fah suvremenika koji su uvjereni kako će suvišni pokreti na stageu narušiti pažljivo njegovani cool image koji su dugo gradili uz pomoć kila THC-a, OFWGKTA potiču nered i lučenje energije. Frenetični mosh pit njihovih pankerskih live nastupa kreira kaos unutar kojega se izjednačavaju izvođač i publika, izravni susret je licem u lice, bez prepreke, bez zidova. Sveto trojstvo energičnih nastupa, razbijenih semplova i stravičnih tekstova je ono što će vas privuči ili odbiti.

Odd Future Wolf Gang Kill Them All su iz svih gore navedenih razloga jedna od najzanimljivijih ne samo muzičkih pojava proteklih godina te smo iz tog razloga odlučili im posvetiti cijeli tjedan recenzija.

Odd Future tjedan su za vas pripremili Boban "Bobi" Gladić, Davor Rončević i Željko Krešić

www.oddfuture.tumblr.com

Odd Future tjedan:

mellowhype_-_blackenedwhite_2010 frank_ocean_nostalgia-ultra EARL SWEATSHIRT - Earl (OFWGKTA 2010.) jet_age_journey_to_the_5th_echelon tyler-the-creator-goblin