Recenzije

Why Are We Building Such A Big Ship? Of Resolutions and Revolve Domino Sound, 2010

nedjelja, 27. studenog 2011

Why Are We Building Such A Big Ship? je bend koji ne ostavlja previše tragova na sveinformiranom netu, a one koje ostavi su istinski pozitivni. Grupu čini negdje između šest i deset glazbenika koji su se vratili u New Orleans nakon uragana Katrina te počeli raditi skupa. Sviraju glazbu koja se oslanja na kombiniranje tradicionalne New Orleans brass muzike, folka i elemenata punka dok sami članovi navode imena poput The Ex, Godspeed You Black Emperor i Aesop Rock kao direktne uzore. Pomalo neobičan naziv benda je nastao jednostavnim otvaranjem knjige (Ep o Gilgamešu) i nasumičnim upiranjem prsta u jednu rečenicu koja je glasila ... pogađate već kako.

Ovaj glazbeni kolektiv čiju zvučnu osovinu čine harmonika i limeni instrumenti je proteklih godina izgradio reputaciju izvrsnih nastupa uživo tako da smiren i pastoralan tijek većeg dijela njihovog trećeg albuma predstavlja svojevrsno iznenađenje slušatelju koji ih po prvi put doživi unutar svoja četiri zida. Nešto bučnijih dionica ima samo u tragovima poput kontrolirane eksplozije poprilično brojnog instrumentarija u "1000 Colors". Bend je na studijskim snimkama zadržao namjeran tvrdi zvuk te prepoznatljiv teatralni ton nastupa koji može podjednako zahvaliti vokalnom stilu te harmonici koja je vrlo često u prvom planu.

Nakon usporedbi jutjub snimki nastupa uživo i studijskih izdanja ostaje dojam kako se WAWBSABS? ugodnije osjećaju na pozornici negoli iza studijskog stakla, ali ta činjenica im nimalo ne odmaže da zadrže status jedne od zanimljivijih grupa najglazbenijeg američkog grada. Slušati dok ne navrate blizu nas. Ili vi navratite do njih.

www.whyarewebuildingsuchabigship.bandcamp.com