Recenzije

Kapela Ze Wsi Warszawa Nord Jaro 2012.

ponedjeljak, 19. studenog 2012

"Nord" je, barem po mom mišljenju, ponajbolji ovogodišnji world music album koji ne dolazi iz Afrike, a Kapela Ze Wsi Warzsawa je s njim pokazala svu raskoš svojih izvedbi.

Prije nego napišem bilo što drugo, treba riješiti jednu stvar - Kapela Ze Wsi Warszawa je poljski naziv za bend koji je u svijetu poznat (barem u okvirima world music scene) kao Warsaw Village Band. Jednostavno, ove Poljakinje i Poljaci su odlučili ime internacionalizirati kako jadni zapadnjaci ne bi morali lomiti jezik izgovarajući ovo 'Ze Wsi Warszawa'. Da se razumijemo, lomim jezik i ja, ali kako su Kapela... zadržali oba svoja imena, a ovo poljsko je ipak originalno, onda ćemo ih u ovoj recenziji tako i zvati.

No, puno važnije od samog imena je ono što se može čuti na ovom albumu. Kapela Ze Wsi Warszawa su i ranijim radovima u svojoj 15-godišnjoj karijeri nagovještavali kako se radi o jednom od zanimljivijih istočnoeuropskih world music bendova, ali na "Nordu" je sve napokon sjelo na svoje mjesto. Ovaj album je potpuno zreo, Kapela... su aranžmanima, ali i samim izborom pjesama napravili korak naprijed, a sve je zaokruženo odličnim izborom gostiju koji su dodatno oplemenili ovaj materijal.

Pa da krenemo redom. Za razliku od prijašnjih albuma, KZWW na "Nordu" nisu posezali za poljskom tradicijskom ostavštinom te publici ponudili svoja viđenja tih pjesama. Dapače, "Nord" je kao projekt zamišljen (i realiziran) puno šire od svega što je bend do sada radio. Naime, ovaj sekstet je želio povezati slavensku glazbu sa sjevernjačkim melodijama i ritmovima (otud i naziv albuma, je li). Tako su članovi benda za pripremu ovog albuma dosta istraživali skandinavsku, a da ne bi sve ostalo na susjednim napjevima, KZWW su u cijelu priču ubacili i naslijeđe kanadskih Aboridžina, prastanovnika sjevera Sjeverne Amerike.

U cijelu priču su Kapela... dodali i odlične goste. Uvodne dvije pjesme zajedno s njima su odsvirali članovi sada već pomalo pa kultne švedske grupe Hedningarna. Fenomenalan spoj jedanaest zajebanih glazbenika od "Ej Ty, Gburski Synie" načinili su jednu od upečatljivijih ovogodišnjih world music singleova. Ova pjesma svojim žestokim ritmom, suludom trubačkom dionicom i nevjerojatnim ženskim troglasjem Magdalene, Sylwie i Ewe naprosto vuče na ples, a sve zajedno zvuči kao odličan soundtrack za nekakav ples oko krijesa, ali ne negdje na početku večeri već kad se cijela atmosfera poprilično rasplamsala. Koalicija Kapela Ze Wsi Warszawa-Hedningarna u "Grajo Gracyki" nudi nešto drukčiji zvuk. Gajde i hurdy-gurdy odlično prate vokalistice u uvodu pjesme, a kasnije se cijela pjesma razvija u pomalo srednjovjekovnom stilu. Ako je "Ej Ty, Gburski Synie" pjesma za preskakanje krijesova, ovo bi bio savršena pozadina nekoj kostimiranoj, srednjovjekovnoj zabavi. Uglavnom, Hedningarna su u ove dvije zajedničke pjesme s KZWW ponudili puno više nego na svom dugoočekivanom i prilično razočaravajućem "&" albumu koji je ove godine izašao nakon duge trinaestogodišnje diskografske pauze.

Nakon ovako sjajnog uvoda, Kapela Ze Wsi Warzsawa su u ostatku albuma morali pokazati da mogu i sami, bez pomoći Hedningarne ili bilo koga drugog, nastaviti istim ritmom. U tome ne samo da su uspjeli, nego se nakon preslušavanja cijelog albuma ne postavlja pitanje kolike zasluge ima Hedningarna za prve dvije pjesme. Jasno je da su ih Šveđani oplemenili zvukom, ali dojam je kako bi i bez njih one bile odlične jer je sve nakon njih također odlično.

Recimo, "Moja Dolo" Kapelu... po prvi put odvlači u slavenske ritmove, a jazzy završetak pjesme daje joj dodanu vrijednost. "Kujawiak Czart" je lagani instrumental baziran na transičnom ponavljanju violinskih dionica i jednostavnim bubnjevima, a "Holy Byceki Hola" nas vraća na atmosferu koju je "Ej Ty..." stvorila na početku albuma. Izgleda kako fenomenalne vokalne dionice, koje su uostalom i najveća snaga Kapele..., samo treba preplesti snažnim ritmovima i ponekom solo dionicom na, recimo, violini i imaš hit.

"Musiałaś ty dziewce"možda nije hit, ali ova lijepa pjesma vraća bend opet u slavenske vode, a "Kolysanka konopna" nudi novi vrhunac albuma. Već sam isticao sjajne vokale triju članica KZWW, a očigledno je i bend svjestan kakvo blago imaju pa su odlučili na "Nord" postaviti i jednu a capella pjesmu koja, usput, sjajno zvuči. Nakon nje sve se ponovo pomalo vraća u srednji vijek s "Ingunn", a u cijeloj priči došao je red i na prvu od dvije polke na albumu - i "Polka Emigrantka" i "Polka żydóweczka" su sjajni instrumentali s time da je na mene osobno bolji dojam ostavila ova emigrantska od one židovske. Za razbijanje ritma dviju polki odabrano je i drugo gostovanje na albumu - "Bendzie wojna" je oplemenjena s vokalima i bubnjem Sandy Scofield, Kanađanke koja je pomogla da se ostavština tamošnjih Aboridžina odlično prezentira na ovom albumu. Za kraj su ostavljene dvije pjesme koje odišu pomalo mističnim motivima. "Gospodynie" je odsvirana isključivo na gudačkim instrumentima, a "Step Owy" ima neku čudnu strukturu koja na trenutke podsjeća na laganije pjesme našeg Kriesa. Poprilično sam siguran da bi se Mojmir odlično uklopio kao gost na ovoj pjesmi.

Rijetko kada posežem za rekapitulacijom albuma iz pjesme u pjesmu. Nisam siguran zbog čega sam to ovaj put napravio, ali vjerojatno je ideja bila da lakše predočim svu raznovrsnost ovog sjajnog albuma. "Nord" je, barem po mom mišljenju, ponajbolji ovogodišnji world music album koji ne dolazi iz Afrike, a Kapela Ze Wsi Warzsawa je s njim pokazala svu raskoš svojih izvedbi. A sve je u stvari jednostavno. Jer, KZWW svoju glazbu uglavnom stvaraju na gudačkim instrumentima, udaraljkama i vokalima. Doduše, malo je bendova koji imaju ovakve tri pjevačice koje se savršeno nadopunjuju, ali valjda su zato ove Poljakinje i Poljaci zato i posebni.

www.kzww.pl // www.warsawvillageband.net