Recenzije

Little Boots Nocturnes On Repeat 2013.

četvrtak, 4. srpnja 2013

Svi ljubitelji futurističke elektronike koji još uvijek čeznu za disco zvukom devedesetih, četiri godine nakon debitantskog albuma ponovno su iskusili osvježenje koje je ponudio novi uradak Little Boots "Nocturnes".

Svi ljubitelji futurističke elektronike koji još uvijek čeznu za disco zvukom devedesetih, četiri godine nakon debitantskog albuma ponovno su iskusili osvježenje koje je ponudio novi uradak Little Boots "Nocturnes". Britanka Victoria Hesketh je iznova okupila renomirane producente iz svijeta elektroničke glazbe (DFA, Simian Mobile Disco, Hercules and Love Affair) kako bi zajedno sastavili album kojim će se slaviti euforija i sloboda noćnih izlazaka, ali uz dozu tajanstvene suzdržanosti i konkretnog promišljanja. Kroz okvirnu tematiku noći, koja je izražena i u samom naslovu albuma, govori o želji za bijegom od ustaljene svakodnevice ("Motorway") u noćni život ("Shake"), treperućem iščekivanju ("Every Night I Say a Prayer") i zavođenju na plesnom podiju ("Beat Beat"), malim sukobima mišljenja koji eskaliraju u konkretnije rasprave ("Crescendo"), vraćanje na zemlju ("Broken Record"), te zbunjenost ("Confusion") i potrebu za kretanjem ispočetka u novi dan ("Strangers") - dakle o svim etapama i osjećajima prisutnima u modernom noćnom izlasku.

Poput Robyn i Ladyhawke, Little Boots ima svoju usko određenu grupu obožavatelja. Nedovoljno mainstream da bude rame uz rame Lady Gagi i La Roux, a ujedno i nedovoljno indie da bude shvaćena ozbiljno kao Hot Chip ili Phoenix, okupila je slušatelje koji teže uskom prostoru koji se s vremenom i smanjuje zbog težnje suvremenih glazbenika za sintezom različitih glazbenih pravaca. Upravo stihovima kojima balansira tematike euforije i tajanstvenosti uz sanjivu upbeat glazbenu podlogu uspijeva održati ravnotežu u jednom takvom prostoru. Možda nakon debitantskog albuma "Hands" iz 2009. nitko nije slutio u kojem pravcu bi mogla krenuti idućim uratkom, ali promjene koje se osjete u zvuku svakako su dobrodošle i opravdavaju kreativni odmor između ta dva naslova koji je urodio konkretnijim plodom. Prvi singl "Shake" je izašao gotovo dvije godine prije cjelovitog studijskog izdanja, što samo potkrepljuje tvrdnju da su pjesme pomno odabirane i stvarane kontinuirano kroz dulje vremensko razdoblje.

Netom prije izlaska albuma, Little Boots nam je ponudila preslušati i preuzeti "Motorway", a kasnije je navedena pjesma postala i treći singl s albuma, potpuno zasjenjujući gotovo neprimijećen prethodno pušten "Headphones". Prvi konkretan singl, popraćen glazbenim videom i vinilnim izdanjem u ograničenoj nakladi koji nam donosi drugačije verzije ponekih pjesama s glavnog albuma, bio je "Broken Record". Uranjajući u tematiku slomljenog srca kroz mamurni disco ritam, ovaj uradak na pragu simfonijske himne noći gotovo je logičan odabir za pjesmu koja bi predvodila cijeli album.

Album će popratiti srpanjskom turnejom po Europi. Iako će zaobići Hrvatsku zbog nezainteresiranosti ovdašnjih glazbenih festivala za njen nastup unatoč mnogim obožavateljima, obližnji festivali u susjednim zemljama (Sziget Festival u Mađarskoj, FM4 Frequency u Austriji) ju spremno očekuju, računajući na spektakularnu proslavu slobode i noćnog života.

www.littlebootsmusic.co.uk