Recenzije

Joe 4 Njegov sin Geenger / Whosbrain / Fidel Bastro 2012.

četvrtak, 20. rujna 2012

Baš je lijepo kad par mjeseci ranije pripremiš recenziju albuma kojeg si slušao deset dana bez prestanka i onda kad napokon taj album izađe skontaš da si recenziju izbrisao. Živio profesionalizam na pot listi!!!

Sad se vjerojatno pitate: 'Od kud mu album toliko rano?'. E pa, jebiga, nepotizam je još jedna stvar koju mi drugi autori na ovom siteu pripisuju. 'Alo, mislim katastrofa je kad hvališ prijatelje bla, truć,truć..' I onda ja kurajberima kažem da mi sišu jaja. Al' šta ćeš, nisam ja kriv što je na ovoj sceni dovoljno otići na dva foruma i već znaš svakog debila koji je ikad primio gitaru, bas ili bubanj u ruke.

Jedan od tih debila je Josip Kudumija i premda je to jedna seljačina koja je našla još dva jednaka istomišljenika sličnog nedostatka osnovne ljudske pristojnosti, jedno mu se ne može osporiti - sviraju muziku koju sve skupa u ovoj zemlji sluša možda 150 ljudi, nemaju nikakve šanse za uspjeh na ovom području, boli ih kurac, rade to što hoće i rade dobro. Dokaz tome je i ovaj album, sad da ne spominjem da ga je snimio Steve Albini (ajmo svi fanovi dotičnog, počnite s navlačenjem kožice), da je sve masterirano kako treba i da zvuči jebački.

Cijeli album zvuči kao pokušaj istjerivanja frustracija i napumpavanja nojzerskog zvuka, uz izderavanje glasnica kako bi se zamaskirala vokalna ograničenost, al' jebi ga, tko u nojzu traži novog Veddera, taj je kreten. Glavno da ima moćnih gitara i bubnjeva i ponekog škripanja i to je to, ni manje ni više. I možda ova rečenica zvuči šablonski, ali Joe 4 je s albumom uspio izvuć atmosferu njihovih live nastupa. Dok preslušavam ovaj album u glavi mi se stvaraju slike tri lika iz istočnog dijela Hrvatske - dva znojna i jedan koji se ne miče na stejdžu i izgleda kao da mu je neugodno pored ove dvojice.

Možda bi se cijeli album mogao svesti na jednu rečenicu: Krkani uzvraćaju udarac!!!

P.S. - KRN KRN KRKN KRN KRN KRNNN KNRN KNRRN dan rtara dan taraara dan - onomatopejski opis Joe 4 kad dođeš na probu i skontaš da te debosi nadglasavaju dok u vlastitoj prostoriji pokušavaš svirat reggae (kojeg naravno ona seljačina Josip mrzi pa kenja okolo kad netko pusti Lee Scratch Perrya, zapamtio sam ti to pizdune).

P.S.S. - Pun mi je kurac podržavanja scene, od sada samo hejtam Lvkya i slušam bendove koji su s radom započeli najkasnije u devedesetima. Živio novi Dinosaur Jr. Oni ionako ne mijenjaju šprancu i sviraju solaže. GDJE SU DANAS SOLAŽE JEBEM VAS SVE U DUPE? ŠTA JE, SAD NITKO NIJE SLUŠO MEJDENE,GANSE I BON JOVI?

http://joe4.bandcamp.com