Recenzije

Nikol, Luka & Vedran .​.​.​and who are you? Selfreleased 2014.

ponedjeljak, 28. travnja 2014

Odličan početak. Uostalom, s EP izdanjima su krenuli i IrenaDušan i Dunja

Iako se čini logičnim da je stalno širenje regionalne nezavisne kantautorske scene uzročno-posljedični proces, nova imena i njihova izdanja na ovim našim prostorima još uvijek izgledaju kao prava mala unikatna čuda. Doduše, nekima se kao čudo može činiti i podatak da su Nikol Ćaćić, Luka Šipetić i Vedran Grubić od Istarske županije dobili novčanu potporu za daljnji nastavak kreativnog djelovanja, naročito ako uzmemo u obzir da su zbog svog glazbenog izričaja trenutno bliži sceni koja je uglavnom navikla na egzistenciju koja prvenstveno ovisi o entuzijazmu, ustrajnim DIY metodama i sve boljoj umreženosti sve većeg broja mladih indie kantautora iz regije.

Nikol i Luka bili su članovi psihodeličnog rock benda Metanoia, ali nakon što je ona počela pisati pjesme kojima više odgovara akustična pratnja ubrzo su počeli nastupati sami da bi im se prošlog ljeta priključio i Vedran na drugoj akustičnoj gitari. Županijsku stipendiju su iskoristili za snimanje prvog EP izdanja "...and who are you?" na kojemu je producent Marijan Jelenić (Nola) u pulskom studiju Partyzan majstorski naglasio intenzitet, ali i prostranost njihove minimalističke akustične izvedbe.

Uvodna pjesma "You" zbog međuigre akustičnih gitara i atmosfere podsjeća na Ani DiFranco i njezinu angst poetiku iz devedesetih, a slušajući "Feel This" ove Puležane lako možete zamisliti na bini zajedno s Dušanom Strajnićem (Stray Dogg), Anom Ćurčin ili Irenom Žilić. Na "Guide Me Home" se akustičnim gitarama pridružuju Sandro Peročević na kontrabasu i Dušan Kranjc na bubnjevima. Pjesma pomalo podsjeća na "Skinny Love" i nekako vjerujem da će istovremeno lako naći put do onih koji više vole originalnu verziju Justina Vernona kao i do onih kojima je poznatija obrada od Birdy. Pastoralna i benigna psihodelija s "As I Walked Out One Evening" oslanja se na minimalizam i lijepe vokalne harme. Posljednja "All the Colours" označena je kao bonus track, a obzirom na datum objave videa ispada da je snimljena koju godinu prije ostalih. Šteta što na izdanju nije i "Not Dark Yet" koja se našla na repertoaru Room Sessiona u Rijeci i na kojoj vokalna izvedba pomalo baca na onu Hannah Reid iz London Grammar. Očito se dio materijala čuva i za dugometražno izdanje.

Bilo bi neozbiljno zaključiti da je ovako odlično zaokruženo izdanje danas moguće samo zato što se posljednjih nekoliko godina dešava prava mala kantautorska revolucija koju ne možemo zamisliti bez Nine Romić, Stray Dogga, Lovely Quinces i još gomile drugih, bez serije kompilacija Bistro na rubu šume koje je pokrenula Zvonka Obajdin (Svemir), bez Akustike u organizaciji portala Muzika.hr, bez Ninine Začarane Močvare, bez Škrabice u Booksi, itd. No, jedno je više ne nego jasno, a to je da će se Nikol, Luka i Vedran jako dobro snaći u društvu koje je već raskrčilo put i zarazilo publiku.

nikollukavedran.bandcamp.com/album/and-who-are-you