Recenzije

Nice Nice Extra Wow Warp 2010

nedjelja, 11. travnja 2010

Prošlogodišnji singlovi "One Hit" i "Ark Drum" nisu nas nikako mogli pripremiti za ono što nas je dočekalo na "Extra Wow". Za početak je dovoljno reći da je naziv albuma možda najbolji opis ovog glazbenog uratka.

Post-everything eksperimentatori iz Portlanda Jason Buehler i Mark Shirazzi stvaraju glazbu već deset godina i to uglavnom ispod radara glazbenih medija. Krajem prošle godine su izdali dva jako dobra singla koja su pojačala iščekivanje za novi album, neki dan izdan putem Warpa. Ako su se singlovi doimali zanimljivo, nikako nas nisu mogli adekvatno pripremiti za ono što nas je dočekalo na albumu.

Nice Nice spadaju u skupinu bendova iz pokreta Holly Fuck/Battles koji većinu svojih aduta imaju u jakoj instrumentalnoj sekciji te minimalno koriste vokale. Ovakva orijentacija omogućava fuziju svega i svačega i to je ono što su Nice Nice na "Extra Wow "doveli do savršenstva. Razvaljujući rafali, poliritmični obrasci i paralelno guranje nekoliko glazbenih ideja donosi nam raskošan i zahtjevan glazbeni miks koji krasi neprekidna nabrijanost, startajući već od prve minute sa "Set & Setting", razvaljotke na tragu Lo-Fidelity All Stars klasika "Battle Flag".

Svaka sljedeća kompozicija je zasebna eksplozija ideja i ritmova koja neprekidno iznenađuje i vodi nas u najmanje očekivanom smjeru.Iz prve se ova đungla zvukova može činiti neprohodnom i nepotrebno zamaskiranom, ali daljnjim raščlanjivanjem dolazimo do niza izuzetnih otkrića što svakako udaljavaju Nice Nice iz kruga one-and-done bendova kakve danas prilično često susrećemo u ovom glazbenom žanru gdje je sve dozvoljeno kako bi se zadovoljili epiteti poput eksperimentalno, začudno, progresivno, avangardno i slično. "Extra Wow" je trijumf autora nad strojem koji je isti iskoristio i ukrotio kako bi nam svoju struju svijesti pretočio u jedan frenetični glazbeni miks. "Peacebone", "Shoot Speed/Kill Light", "Surface To Air", "Zoo Station" i slične kompozicije koje smo mogli pojedinačno naći na albumima uvjetno rečeno velikih bendova svoje zajedničko utočište imaju na "Extra Wow". Ovo je početak, kraj i sredina svih velikih futurističkih kompozicija našeg doba. Bolero za 21. stoljeće. Sudeći po ovako inspirativno skrojenom albumu, Nice Nice bi mogli biti daleko impresivniji uživo nego li to jedan glazbeni medij može ikada ponuditi. Fontana ovakvih ideja jednostavno vapi da se doživi licem u lice.

Da je Nike kojim slučajem bacio pogled i uho preko ograde svoje tvornice u obližnje dvorište dobio bi najbolji Nike Original Run album svih vremena. Album koji bi zasigurno proizveo jednak broj srčanih udara kao i novopečenih maratonaca.

www.myspace.com/nicenice
www.nicenice.net/
warp.net/records/nice-nice