Recenzije

Mystical Weapons Mystical Weapons Chimera Music 2013.

četvrtak, 7. veljače 2013

Mystical Weapons je tridesetšestominutni instrumentalni prog-rock eksperiment Seana Lennona i Grega Sauniera (Deerhoof). I bolji je od Beatlesa

Bubnjar Deerhoofa Greg Saunier i Sean Lennon su Mystical Weapons začeli kao ad hoc riješenje za predgrupu Lennonovom bendu Ghost of Saber Tooth Tiger 2010. u Oaklandu. Improvizirani set im je otkrio potencijal ovakvog projekta koji je nakon dvije godine realiziran u kućnom studiju Lennonove majke u New Yorku.

Prvijenac ovog dvojica je tridesetšestominutni instrumentalni prog-rock eksperiment. Kombinacija prog-rocka i fusion-jazza 70-ih, Rock In Oppositiona, psihodelije, space-rocka i avangardnog jazza daje naslutiti puno zahtjevniju ploču nego što "Mystical Weapons" na kraju jest. Inače očekivano duge forme navedenih izričaja Saunier i Lennon su saželi na duljinu pop pjesama koje pažljivim sekvencioniranjem čine "MW" vrlo tečnim albumom.

Iako sam odrastao kao crnac (bilo nam je teško na Amistadu, ali o tom nekom drugom zgodom), mogu reći da je eksperimentalni instrumentalni rock moja glazba. Novo i drukčije je ono što me u takvoj glazbi privlači. Mystical Weapons pak ne donose ništa nova, štoviše puno posuđuju i duguju uokolo, ali malo bi bilo reći da su korektan bend. Njihova interpretacija svojih uzora i utjecaja je zavodljiva, pristupačna, iskrena i nadahnuta. Baš zato, "Mystical Weapons" je ploča koja bi se mogla svidjeti širokoj i raznolikoj publici, iako u mojem slučaju dobar dio privlačnosti proizlazi iz nostalgije.

www.chimeramusic.com/mysticalweapons