Recenzije

Muyei Power Sierra Leone In 1970s USA Soundway 2014.

srijeda, 4. lipnja 2014

Još jedan skriveni dragulj afričke glazbe iz sedamdesetih kojeg svakako morate poslušati. Tako bi nekako glasila recenzija albuma "Sierra Leone In 1970s USA" grupe Muyei Power kada bi bila napisana u twitteraškom formatu, a u toj rečenici ionako je sažeta glavna misao koju morate znati o ovam albumu.

Priča o Muyei Power donekle je drugačija u odnosu na njihove afričke glazbenike-suvremenike. Naime, ova grupe je, nakon što je godinama gradila popularnost u rodnom Seirra Leoneu, ali i Liberiji i Obali Bjelokosti, sredinom sedamdesetih svirala i diljem SAD-a nastupajući prije svega za studente koji su zahvaljujući hippie pokretu ionako bili otvoreni prema svim egzotičnim kulturama. Muyei Power nisu zahvaljujući toj američkoj turneji postali ekstra poznati, ali su u Kaliforniji snimili materijal za album koji je trebao biti objavljen za američke izdavače. Međutim, službeno objavljivanje doživjela je tek poneka pjesma i to u ograničenom tiražu, a Muyei Power su se vratili u Seirra Leone te krajem desetljeća prestali s radom bez da su doživjeli neko pravo albumsko izdanje.

Da taj snimljeni materijal ne bi ostao zaboravljen pobrinula se agilna engleska izdavačka kuća Soundway Records. Oni su došli do pjesama koje su Muyei Power snimili u SAD-u te ih objedinili pod nazivom "Sierra Leone In 1970s USA", a ovim izdanjem sebi vjerojatno priskrbili titulu ponajboljeg ovogodišnjeg izdanja nekog afričkog izvođača, barem što se tiče reizdanja/kompiliranja tamošnjih izvođača od prije par desetljeća.

Muyei Power ne nude ništa senzacionalno drugačije od onoga što se u Africi sviralo sedamdesetih godina i s čime smo se posljednjih godina dobro upoznali. I njihov zvuk je baziran na tradicijskim ritmovima i napjevima kombiniranim s funkom i (psihodeličnim) rockom manifestiranim kroz odlične gitarske i brass dionice.

Uvodna "Wali Bona" odmah pokazuje kakvog su soja Muyei Power. Bazirana na udaraljkama i pjevanju, ova pjesma vas na prvu ruku odvodi u neko plemensko okruženje. Početni ritam praktično se ne mijenja do kraja pjesme, a da slučajno nekome to sve ne bi zvučalo monotono pobrinule su se gitarske dionice koje se povremeno, ali jako efektno provlače kroz pjesmu. "Yamba Sowe" pak u cijelu priču unosi i malo groovea i lijepu saksofonsku dionicu, no ne udaljuje se previše od onoga što je grupa na prvoj pjesmi 'odradila' dok "Be Patient" počinje jako lagano, čak pomalo i lijeno, da bi se sve rasplelo u euforičnom stilu. "Bi Loko" bi se mogla nazvati klasičnom afrobeat/afrofunk pjesmom, a album zatvara "Ben Ben Bee" koja na neki način sublimira sve ono što su Muyei Power ponudili u prethodnim pjesmama.

Odlični udaraljkaši, lijepe pjevačke dionice podebljane klasičnim afričkim back vokalima te sigurne gitarske i brass dionice. Afrobeat, afrofunk, afrorock. Zovite to kako hoćete, ali Muyei Power su klasični primjer koliko je sjajne glazbe postojalo na Crnom kontinentu prije par desetljeća.