Recenzije

Mulatu Astatke Sketches of Ethiopia Jazz Village 2013.

utorak, 3. prosinca 2013

Najveći svoju veličinu pokazuju tako da se ne nameću bez potrebe, ali ujedno odrađuju sve što se od njih očekuje. Pa i više.

Mulatu Astatke je jedan od najvećih. Nije uopće potrebno pisati o njegovom liku i djelu i pojašnjavati njegov utjecaj na glazbenike koji su došli iza njega. Jednostavno, kada se priča o afričkoj glazbi, ali i jazzu općenito, ovaj 70-godišnji Etiopljanin je vrh.

Astatke je "Sketches of Ethiopia" zamislio kao putovanje svojom zemljom i njenom glazbenom ostavštinom, a album je snimio sa svojim stalnim 12-članim tour-bendom. Za razliku od izdanja od prije četiri godine, "Mulatu Steps Ahead", koji je u naravi bio jazz album, ovaj materijal je puno više 'afro'. I to ne samo afro-jazz, čijim se rodonačelnikom Astatke smatra. "Sketches of Ethiopia" na trenutke djeluje kao klasični afrobeat, a pogotovo je to slučaj u sjajnoj "Gambelli" koju nosi brass sekcija, ali i sjajna dionica pjevača Tesfayea. Na neki način ta pjesma predstavlja i sukus albuma te potvrđuje uvodnu rečenicu ovog teksta. Naime, iako je Mulatu Astatke mogao snimiti klasično-virtuozni album prepun sjajnih solo dionica na vibrafonu i udaraljkama, a da to i dalje bude slušljivo i onima koji nisu baš pretjerani obožavatelji takvog stila, njemu to očigledno nije bila nikakva namjera. Dapače, ovom je prilikom Astatke pokazao i onu drugu njegovu sjajnu stranu – autorsku. Još jednom spojivši afričku sa zapadnjačkom glazbom, povezavši specifičnu 5-tonsku ljestvicu s onom 12-tonskom, uobičajeni orkestarij s onim tradicijskim, Astatke je to napravio besprijekorno. U tek par navrata vibrafon preuzima glavnu ulogu dok na većini albuma u prvi plan istupaju brasevi i vokali. Astatke svojim dionicama daje dodatni ukras, bez nepotrebne samodopadnosti. Čovjek je jednostavno pustio drugima da odrade svoj posao, a on iz prikrajka, kao neki poglavica okružen mladim ratnicima, sve promatra i uključuje se kad i gdje smatra da je potrebno.

Recimo, "Hager Fiker" je klasični primjer potpune genijalnosti. Jednostavan ritam proteže se cijelom pjesmom, brasevi i tradicijski instrumenti (posebice washint, flauta napravljena od bambusa koja se tijekom albuma pojavljuje u nekoliko sjajnih dionica) vode igru, a gospodin Astatke virtuozno slaže bravuru za bravurom. "Hager Fiker" se od prvog slušanja nameće kao klasik, jedan od trenutaka kojem se lako vraćati, a svakim sljedećim pjesma se sve više uvlači u uho (ili pod kožu, kako hoćete) te se ne da istjerati.

Ono što je važno istaknuti kod ovog albuma je ravnomjeran odnos instrumentala i vokalnih pjesama. Neparne su, naime, instrumentalne, parne pjevne, a takav raspored je dao odličan ritam ovom materijalu. Sjajno je svoju ulogu odigrao već spomenuti Tesfaye koji je otpjevao spomenutu "Gambellu", ali i "Gamo" te psihodelično-ležernu "Gumuz". Dodatni šarm albumu dala je pak malijska pjevačica Fatoumata Diawara za koju je Astatke napisao "Surmu" koju je ona sjajno i otpjevala naglasivši tako još jednom kako uspjeh njenog prvog albuma "Fatou" iz 2011. nikako nije bio slučajan.

Sve u svemu, Mulatu Astatke je još jednom pokazao da je car. Doduše, netko bi rekao kako takav glazbenik i autor okružen sjajnim suradnicima i ne može snimiti loš album, ali puno je primjera koji pokazuju suprotno. "Sketches of Ethiopia", s druge strane, nudi potpuni užitak onima koji vole jazz, onima koji vole afričku glazbu, ali i svima onima koji vole dobru glazbu. Svakako poslušati.