Recenzije

Moses Sumney Mid-City Island EP Sumney Records 2014.

četvrtak, 1. svibnja 2014

Čekam te na uglu Serengetija i Womacka.

Moses Sumney je spoj eteričnog soula, folk modernizma obilježenog korištenjem loop pedale, kućnog benda kasno noćnog lounge bara u kojem stol znaju dijeliti duhovi Isaaca Hayesa i Marvina Gayea i afričkog trans-obreda.  Njegov za sada vrlo šturi katalog postaje interesantan sve većem broju glazbenih medija. Nazivaju ga misterioznim i neuhvatljivim jer ovaj jednostavno nikako da uzme zamaha koliko svi misle da bi trebao. Glavni izvor njegovog materijala je soundcloud profil gdje na kapaljku uploada pjesme. Nije objavio niti jedan službeni spot što je u današnje vrijeme ne samo atipično već i podložno osudi. Postoji par live snimaka koje svjedoče tome da je Moses neupitno talentiran lik s velikom dozom srčanosti. Kao da to nije dovoljno.

Nešto manje psihodeličan od izričajno srodnog Willisa Earla Beala, Moses Sumney sigurno kroči pola metra iznad zemlje. Njegov polušapat dopire do vas kao transcendentalna poruka. Dok pjeva javlja se osjećaj obraćanja bića odvojenog od realnosti koju tvore vaših pet osjetila. Glas i popratna glazba čas umiruju, čas potiču na njihanje. Čak ni kimanje glavom kao da ste na koncertu Wu-Tanga nije nemoguće.

"Mid-City Island" EP, prva Mosesova kolekcija pjesama, samim naslovom prilično precizno nagovještava potencijalnom slušatelju što slijedi. Pet pjesama za introspekciju. Ili tantrički seks. Akustična i električna gitara izmjenjuju i isprepliću se sa svijetom elektronski deriviranih zvukova. Mosesova kreativnost ne robuje tradiciji žanrova u kojim stvara. Istovremeno demonstrira naklonost afričkim korijenima popularne glazbe stvarajući spoj suvremenog i tradicionalnog bez žrtvovanja vrijednosti ijednog. Mikrokozmos snimljenog materijala preslika je mikrokozmosa spavaće sobe u kojoj je materijal nastao. Zapostavljajući kozmetiku moderne produkcije EP je snimljen na 4-kanalnom snimaču. Neke pjesme su snimljene iz prvog pokušaja bez dorade.  

Singl "Man On The Moon" će vas na prisan način uvesti u svijet osame, gdje ćete moći pronaći zabačena prostranstva usred napučenog urbanog središta. Treća numera "Mumblin'" će vas pak odvest na rub pameti, lijevajući vam vruće distorzije i repetitivan ritam u uši. Pjesma počinje i završava kao da ju je producirao Alec Empire. Tokom trajanja podloga se polako izmiče van uspostavljenog ritma, a Moses pokušava centrira slušatelja svojim falsettom.

"Mid-City Island" sadrži senzualnost koja uvođenjem elektro elemenata u spojeve soula i folka ne gubi na toplini. Upravo suprotno. Ova glazba nije vanzemaljski uvid u ljudsku prirodu, dojam kakav možete dobiti slušajući npr. FKA Twigz. Sve na ovom EP-u je humana, bilateralna suradnja prošlosti i sadašnjosti čiji rezultat ne stavlja jednu vremensku dimenziju u službu druge. Moses je za svoj prvi set pjesama našao spoj koji će vas razoružati šaptom i ukazati na pogodnosti povremenog bivanja otokom.