Recenzije

Modest Mouse No One's First And You're Next EP Epic 2009.

ponedjeljak, 3. kolovoza 2009

Prošle su dvije godine od posljednjega albume grupe Modest Mouse. "We Were Dead Before The Ship Even Sank" možda je i najlošiji album ove grupe, ali novih 8 pjesama na EP-u "No One's First And You're Next" potvrđuju kako imaju još štošta reći onima koje zanima njihov rad.

Željko je prije nekog vremena na našoj gugl grupi bacio jedan link na mediafire i napisao: 'Modest Mouse EP ako ikoga još zanima'. Ispod ovaj put nije pisalo 'sent from my Ipod' što nam je omiljena zajebancija na grupi, ali mi je u oko upao taj dio rečenice 'ako ikoga još zanima'. Nešto slično mi je nekoliko dana rekao Flip aka Katja'k Nut aka Leo kada sam mu rekao da bih mogao recenzirati novi Modest Mouse. Doduše, njegovo je razmišljanje više išlo u smjeru kako nema potrebe recenzirati ovaj EP kada će brzo biti objavljen novi album od Modest Mouse, ali skužio sam da ni njemu baš ne znači previše činjenica kako su ovi Issaguahčani (nisam mogao odoliti da ovo napišem) nešto novo napravili. Doduše, Lea mogu opravdati jer je on, koliko se sjećam, doživio neki grozan Modest Mouse koncert u Londonu, ali svejedno – zbog čega nam je Modest Mouse dosadio? Pa nisu oni Rolling Stonesi pobogu???

Kako bih neke stvari rješio, želim naglasiti kako meni osobno Modest Mouse nikada nisu bili najnapetiji bend na svijetu. Trebalo mi je dugo da ih probavim na početku njihove karijere, a tek kada me oduševio "Good News For People Who Love Bad News" shvatio sam kako je "Lonesome Crowded West" dobar album i kako općenito ta grupa ima nešto što im garantira povremeno pojavljivanje u mojim play listama. Pjesma "Float On" jedno vrijeme bila mi je redovni izbor i na DJ večerima u klubu Orlando, ali svejedno nisam imao potrebu da bilo što od Modest Mouse nabavim na nekakvom originalnom komadu plastike ili vinila. Svejedno, njihov rad cjenim pa zu me zbog toga više začudile primjedbe dragih i uvaženih kolega.

Izlazak EP-a "No One's First And You're Next" u cijeloj mi je ovoj priči dobro došao da postavim odnos prema Modest Mouse. Pomalo sam očekivao da novih 8 pjesama koje ova grupa nudi budu totalno sranje pa da ih otpišem (to je tako najlakše – otpisati neku grupu jer su ti frendovi ili nedajbože Pičfork ili dajbože Potlista rekli da ne valjaju), ali dogodilo se suprotno. Nešto više od pola sata prepoznatljivih Modest Mouse zvukova jako dobro nastavljaju na sve što je ova grupa do sada napravila. Ponekad čudne, a u stvari tako jednostavne instrumentalne pozadine i prepoznatljivi, pomalo kabaretski način pjevanja Isaaca Brooksa s razlogom i dalje ciljaju na svoju indie-šmindie publiku, ali za razliku od mnogih indi-šmindi bendova koji su tu samo zato što je to sve popularno, Modest Mouse su tu zato što misle da imaju što ponuditi.

Na ovom su mini albumu ponudili nekoliko odličnih trenutaka. Osobno najdraža mi je pjesma "History Sticks Into Your Feet" koja počinje laganom gitarskom dionicom na koju se odlično nadoveže Brooksov glas. Kako pjesma teče, tako i melodija raste da bi se na kraju sve vratilo na početak. Odlična je i posljednja "I've Got It All", a ništa slabija nije ni "Whale Song" koja počinje s dosta dugačkim, zanimljivim instrumentalnim dijelom. "Satellite Skin" je klasični uvod u cijelu priču, pjesma koja osvaja na prvu, a "Autumn Beds" i "King Rat" će zadovoljiti i naše kauboje na Pot-listi jer se uobičajenom orkestrariju (jebote, koja riječ – 'orkestrarij'. Jeste li ikada ovu riječ upotrijebili u svakodnevnom govoru? Ako jeste idite čitati Zlatka Galla, a ne nas obične smrtnike) pridružio i bendžo. Ove dvije pjesme su i nešto laganijeg tempa, a općenito na ovom materijalu ne postoji niti jedna "Float On" pjesma, odnosno hit. Ali, zar je to uopće i važno u svijetu gdje mlade nije briga za prave hitove, a Slobodna Dalmacija izdaje albume od Dragane Mirković? Naravno da nije.

Kako ste mogli zaključiti, "No One's First And You're Next" je sasvim pristojan novi materijal od grupe Modest Mouse. Zbog čega bi Leu i Željku oni mogli biti dosadni, ne znam...a možda sam ja sve samo krivo shvatio i to nije bilo nešto što bi oni rekli o ovoj grupi. A ako jesu? Željku dajem opravdanje jer je tek nedavno otkrio Nena i žmigavce pa mu trenutno ne bi trebalo ništa drugo biti važno, a Leo ima taj spomenuti koncert u Londonu. Doduše, nisam sto posto siguran da je baš Leo bio na tom koncertu...Baš sam nesiguran. Što ću ja, ultra je vruće, a ja moram čekati sjednicu gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Dobro je da sam uopće nešto napisao o Modest Mouse. Mogao sam pisati kako je naš gradonačelnik zabranio DJ glazbu unutar zidina...

http://www.modestmousemusic.com

http://www.myspace.com/modestmouse