Recenzije

Balkanfarraj Mixed by Balkan’s HiFi Exit Label 2011.

srijeda, 14. rujna 2011

24 pjesme i skoro isto toliko izvođača navode na zaključak da se pošast te katastrofalne ne američke i ritmične glazbe iz pripizdine na Karibima dobrano proširila po cijelom Balkanu

Čisto da se zna, nije moja ideja da recenziram ovu kompilaciju nego onog dredaša Emira Fulurije koji je na godišnjem kod familije u Bosni, jede travničke pljeskavice, kupuje sir te nadam se, dobru rakiju. Razlog zašto se odmah ograđujem je moja nadaleko poznata novinarska etika koja bi u normalnim situacijama nalagala da ne pišem o ljudima s kojima sam poslovno i privatno povezan. Naime, jedan od očeva Balkanfarraj kompilacija, selekter Jahkozza, je moj prijatelj, moj bend se nalazi na kompilaciji, a čovjek koji svira sa mnom u bendu je remiksirao dvije pjesme.

Sad kad smo raščistili tehnikalije idemo na glazbu. 24 pjesme i skoro isto toliko izvođača navode na zaključak da se pošast te katastrofalne ne američke i ritmične glazbe iz pripizdine na Karibima dobrano proširila po cijelom Balkanu. Naravno i tu ima žita i kukolja, ljudi koji kontaju taj žanr i onih koji ga kontaju isto kao Zrinko Tutić ili nedajbože Jasenko Houra. Npr. Egoless je pokazao da je postao jedan od najboljih producenata na Balkanu, pogotovo u suradnji s Irie FM koji su gostovali s brassevima. Trenutno radi dub verziju njihovog albuma koji bi se uskoro trebao naći na nekoj stranoj izdavačkoj kući. Pričao mi je čovjek, al' sam zaboravio jer me boli kurac. Killo Killo Banda je napravila hit s pjesmom-zajebancijom na račun interneta i Facebooka, Twittera i ostalih društvenih mreža. Ulazi u uho kao što je nekad ulazio onaj "Buđav lebac" od S.A.R.S.-a, samo što se svima nakon par tjedana počelo rigat i od lebca i od retarda iz S.A.R.S.-a. Kao ostali highlighti kompilacije mogu se izdvojiti i veteran Horsman Coyote, Stinky Ranks, te remixi hita Drum’n’Zez "Palačinka" i Frenkijevog "Mr. Policeman". Ostatak kompilacije ide od jako simpatičnih pokušaja pa sve do katastrofe. Poput Las Balkaniearas kojima bi trebalo zabranit približavanje mikrofonu ili glazbenom studiju.

Sve u svemu zabavna kompilacija, dobra promocija svim bendovima jerbo je to ipak Exitov label i što je najvažnije ima stvari koje se bez problema mogu vrtjeti na bilo kojem soundsystemu.

www.facebook.com/EXIT.Label

soundcloud.com/exitfestival/sets/balkanfarraj-vol-2