Recenzije

Matthewdavid In My World Brainfeeder, 2014.

petak, 11. srpnja 2014

Radi se o klupskoj ploči uronjenoj u površni sanjiv i šljokičast duh Kalifornije koji će tekstualnu stranu ploče (možda s pravom) ostaviti u drugom planu

Član Flying Lotusovog Brainfeeder kolektiva/etikete, Matthewdavid je u četiri vrlo plodne godine postao nezaobilaznom pojavom u kontekstu gotovo bilo kojeg od općih mjesta nove losanđeleske elektronske, beat i hip-hop scene. Od nekoliko izdanja na spomenutom Brainfeederu, preko Anticona u vidu zajedničkog albuma s Odd Nosdamom i produkcije albuma za repera Serengetija, do nastupa na Low End Theoryju, mikseva za Dublab, remiks-albuma live nastupa Sun Arawa (!), suradnje s nekolicinom Alpha Pup izvođača te na koncu pobratimstva njegovog Leaving Recordsa s legendarnim Stones Throw Recordsom.

No u mojim očima tridesetogodišnjak iz Atlante s prebivalištem u kalifornijskoj metropoli se nije isticao po beat, rnb ili hip-hop projektima s „post-“ predznakom već po izvrsnim ambient i drone albumima. Iz tog je kuta gledanja Matthewdavid iznenadio otkrivajući neke do sad skrivene talente i afinitete.

U prvom redu, tu je na repanje u pjevnom stilu koje je na ovim podlogama u Md-ovoj izvedbi čisti ljigavi g-funk koji je na trenutke doista uvjerljiv, na trenutke poprilično bijel i traljav, na trenutke na rubu poštenog chopa a najbolji kada se najviše oslanja na rnb. Tekstualno, "In My World" je intimna ploča, gotovo ispovjedne tematike u coming-to-peace tonu, što bi možda moglo slijediti iz onog aspekta Matthewdavidovog instrumentalnog identita koji poznajemo iz njegovih bedroom/komornih noise i drone istraživanja poput albuma "Swedish Fish" (Leaving Records) iz 2011., ali glazbeno, radi se o klupskoj ploči uronjenoj u površni sanjiv i šljokičast duh Kalifornije koji će tekstualnu stranu ploče (možda s pravom) ostaviti u drugom planu i jasno odvojiti "In My World" od ostatka njegovog kataloga.

A možda i svojom ekscesivnom sladunjavošću i preproduciranošću odvojiti jedan dio slušateljstva iz kluba bezuvjetno naklonjenih, što tako aktivnom i produktivnom glazbeniku s cijelom scenom za sobom sigurno neće slomiti srce. Mene je eto, ostavilo malčice zbunjenim ali uglavnom zadovoljnim.

www.leavingrecords.com
www.brainfeedersite.com