Recenzije

Mašinko Frakturko Split EP Selfreleased 2011.

utorak, 5. srpnja 2011

Mašinko i Fraktura Mozga odlučili su objaviti zajednički LP pod nazivom "Frakturko". Možete ga besplatno downloadati ovdje, a u nastavku pročitati što Davor B. i Ante Estrada misle o tom izdanju.

Recenzija više ne tako mladih nadobudnih pankera ovog je tjedna napisana u formi intervjua s doajenom hrvatskog enogastropolitičkog novinarsta Davorom B. Naime, redakcija pot liste zamijenila je svoje standardno skupno oblijevanje pivom i jeftinim grickalima pitomim sastancima na kojima se uz preslušavanje afričkih bisera iz sedamdesetih pijuckaju skupe butelje i jede kruh sa češnjakom i mozzarelom. U povodu te nove ljubavi prema enologiji i gastronomiji odlučio sam potražiti savjet najstručnijeg čovjeka po tom pitanju. Stariji kolega Davor B. bio je toliko dobar da me pozvao na ručak u jednu malu obiteljsku konobicu/bistro na obroncima Medvednice. Kako mi je sasvim slučajno iz mobitela zasvirala nova pjesma Mašinka- intervju je krenuo u neočekivanom smjeru

Davor B. - Alo mali pa kaj ti to svira kakva je to buka o čem ovi pjevaju. Mislim ono ja sam očekivao da ćeš na pragu tridesetih steći malo rafiniraniji ukus, kako za vina i hranu tako i za glazbu.
Estrada - Ali gospodine Davor to je novi Mašinko, ono drunk singalong punk. Momci se zabavljaju i sprdaju i to dosta dobro rade. Uostalom jedan su od najzabavnijih live bendova koji se pojavio u posljednjih nekoliko godina. Al ako hoćete ugasit ću to.
Davor B. - Ne moraš baš me zanima kakav to pank danas mladi slušaju. Joj kako se nekad u Zagrebu dobar pank svirao. Naprimjer Prljavo kazalište. Jajo je pravi glasnik generacije bio al vidiš i on je od "Mi plešemo" kasnije napisao "Uzalud vam trud svirači". Ukusi i glazbeni izričaj se godinama mora rafinirati. Kao što sam ja zavolio talijanski osso bucco tako je naprimjer Jajo zavolio domovinu, tamburaše i skupe umjetnine.
Estrada - Smiješno da ste spomenuli Prljavo kazalište, evo upravo se i Mašinko koristi "Ružom hrvatskom" u pjesmi "Od kuće do raketa".
Davor B. - Kaj to ovaj pjeva o pijenju i zabavi i zašto svi opet urlaju na refren ovo lalaraararara
Estrada - Pa ono to vam je poanta takve glazbe da može i publika pjevat
Davor B. - Kajgot
Estrada - Ali dobro da ne ispadne da nisu angažirani imaju i pjesmu "Punk protiv pedofilije". Mislim, ima puno više stvari oko kojih se panker može angažirati, al oni su to valjda izabrali
Davor B. - Sramota pa i pedofili su ljudi. Ček ček, jel ja to vidim da imaju i pjesmu o Potjehu? "Kako je Potjeh tražio rakiju?" Pa kakvo je ovo sprdanje s hrvatskom književnošću i to baš rakija. Šta nije mogao whiskey, gin ili neko malo profinjenije piće. Naprimjer onaj libanonski chirazz koji smo Viktor i ja pili dok smo raspravljali o novom editorialu za hrvatsko izdanje Forbesa. Mislim da nema mene i Ninek i Viktor bi bili zadnji seljaci, ja sam ih o svemu naučio: politici, ekonomiji, finom vinu i intervjuima preko e-maila. A tek onaj Denis on je još uvijek seljačina, iako se hvali da je vrhunski novinar. Jebem ti novinara koji za predjelo kilo pršuta strese. Njemu bi se valjda svidjela ova pjesma o rakiji, ali meni ne. Da su makar o biski ili Perkovićevoj medici pisali. Ovi klinci sto posto samo brlju piju. Stišći skip

Estrada - Evo ova se zove "Ditiramb".
Davor B. - Uuuuu krasno pa možda ovo bude bolje. Eto vidiš pjeva dečko o pastorali i to još na kajkavskom. Vidiš - hiža na bregu, stari krovovi ovo ono. Dečko je sto posto imao pet iz Hrvatskog u srednjoj školi. Stani, jel on to opet pjeva kak nema s kim piti. Pa jebal te vrag dečko je na EP-u već popio više od Šeksa dok je bio predsjednik Sabora. Možda da ga netko uputi kod Sakomana?
Estrada - Ima tu i neka sa ženskim imenom Glorija, Gorija tako nešto
Davor B. - Puštaj. Ma nemoj me zajebavati mali, kaj je ovo ljubavna o konobarici u birtiji. Pa ovo stvarno prelazi granice žešćeg alkoholizma. Šta je ovim momcima. Glorija alegorija moje izgubljene mladosti, kakvi su ovo stihovi.
Estrada - Pa dajte Davore vidite da ima super pjevni refren i lijepa je pjesma. Ajde evo ima jedna koja se zove "Erupcija sreće".
Davor B. - Uuuu evo napokon priznaje sam pjeva da nije normalan i da ima erupciju sreće. Majke mi mile ovaj je pjevač neki bipolarni slučaj. Al moram priznati da mi se melodija sviđa jako. (počeo je klimati glavom i tupkati prsima po skupocjenom stolu od mahagonija). Ima i stih 'kretenu kaži neću'. Tak sam ja rekao onim debilima u HND-u da neću pisat o Veroni i Ivinim satovima jer nas on na europski put vodi.
Estada - Ima još i pjesma "Kraj". Vidite, ironično su je stavili na početak
Davor B. - Ah koja dobra fora, ako si peti razred. Hvala bogu gotovo je
Estrada - Ali Davore ima još cijeli EP od Frakture mozga.
Davor B. - Mladiću popuši mi ga i ti i bendovi s glupim imenima.

www.frakturko.net