Recenzije

Air Love 2 Astralwerks 2009.

srijeda, 18. studenog 2009

Hoću li ispasti politički nekorektan ako kažem kako je cover albuma "Love 2" tako gay? Hoću? Neću? Zar je to i važno? Važno je samo da su Air snimili odličan album koji nakon 11 godina vraća duh "Moon Safarija" koji će se u samoj recenziji možda i previše puta spomenuti. Nije da su Air reciklirali svoj prvijenac, nego su nam (napokon) vratili njegovu atmosferu...

"Moon Safari" izašao je u vrijeme najvećeg uzleta Radio Studenta. Pot-lista još nije bila ni u mislima njenih kasnijih protagonista, a na radiju se moglo raditi puno lijepih stvari. Jedna od tada pokrenutih ideja je bila i arhiva na mini discovima, a upravo na prvom od njih snimljene su bile "All I Need", "Sexy Boy" i "Kelly Watch The Stars". Svi smo tada bili opsjednuti i mini discovima i 'safarijem na mjesecu' tako da je Air bio neprestano puštan u eteru na 100,5 megaherca.

Vjerujem da nema čovjeka koji nema neku anegdotu vezanu za "Moon Safari". Ako možda i nema te anegdote, onda se poprilično vjerojatno može sjetiti nekog osjećaja, euforije, oduševljenja ili različitih tjelesnih aktivnosti rađenih uz "Moon Safari". Osobno mi je najdraža pričica vezana uz ovaj album jedna posve obična vožnja od Orlanda do Mokošice. Ili je to bila neobična vožnja, jer nisam se baš previše puta vozio u staroj Volskwagen kamp-kućici zavaljen na ležaju s ugodnim društvom uz frulu i "Moon Safari". Baš pred Mokošicom počela je "All I Need" i svi smo samo zanijemili i uživali u trenutku. Nekako sam Damiru procjedio da bi nas mogao još malo vozati, ali to nije bilo ni važno. Savršeni trenutak je bio uhvaćen i spremljen u memoriju koja ipak još uvijek sasvim pristojno služi, što god netko drugi mislio o tome.

Tko zna koliko puta su Nicolas Godin i Jean-Benoit Dunckel čuli neku anegdotu vezanu uz "Moon Safari". Ne možemo znati koliko im ide na živce da još uvijek svi od njih traže pjesme s tog albuma iako su u međuvremenu snimili još tri solidna, jedan odličan soundtrack, te participirali u raznim projektima. Ide li možda njima na živce taj "Moon Safari" jer se sav njihov kasniji rad ogledavao isključivo kroz njega? Mislim, činjenica je kako su se Godin i Dunckel u kasnijim radovima željeli malo udaljiti od svojeg prvijenca. "Virgin Suicides" im je odlično došao da naprave malu distancu bez posljedica, jer je ipak bila riječ o soundtracku, dok su "10,000 Hz Legend", "Walkie Talkie" i "Pocket Symphony", iako su i dalje nastajali na sličan način kao „Moon Safari", atmosferom bili udaljeni od njega. Nije bilo one bezbrižnosti, naivnosti, jednostavnih priča, osjećaja, smiraja...

I zato je "Love 2" odlično primljen od strane obožavatelja grupe. Atmosfera je opet tu. Nakon 11 godina Godin i Dunckel su snimili nešto što bi se moglo nazvati "Moon Safari 2". Doduše, nema na ovom albumu onih bezvremenskih tema poput tri spomenute pjesme koje su ostale zabilježene na prvom mini discu Radio Studenta, ali zar je to uopće bilo tko očekivao. "Love 2" album je koji je morao vratiti nešto uzbudljivosti ovoj grupi jer su se Air, bez obzira na činjenicu kako nisu snimili niti jedan loš album, izgubili iz centra zanimanja. E sad, ima li ovaj album namjerno atmosferu od prije 11 godina, ne znam. No, znam kako bi se Airu dosta zamjeralo da su "Love 2" snimili umjesto "10,000 Hz Legend". Proglasili bi ih odmah ljudima koji reproduciraju jedne te iste pjesme pod različitim nazivima i tko zna što već ne. Zato je i bijeg od "Moon Safari" zvuka bio opravdan.

"Love 2" nema "All I Need", "Sexy Boy" ili "Kelly Watch The Stars", ali ima predivnu "Sing Sang Sung", s odličnim ženskim vokalom koji se javlja i u "Love", koju ipak nosi odlična dionica na flauti. "So Light Is Her Footfall" klasična je Air pjesma s pjevanjem u jednoj liniji i skromnoj, ali upečatljivoj pozadini. "Be a Bee" instrumental je potencijala da postane disco hit, pogotovo u nekoj remiksiranoj verziji, a intrumentalne boje uspješno brani i "Tropical Desease". Ipak, "Heaven's Light" je ona pjesma koja bi mogla najduže ostati u sjećanju ili winampu. Evo, recimo, da je ona snimljena prije 11 godina, savršeno bi se uklopila na „Moon Safari".

Jebote, u recenziji za "Love 2" duplo više puta sam spomenuo album od prije 11 godina nego ovaj aktualni. Iako će mi prvi Airov album zauvijek ostati jedan od dražih glazbenih ostvarenja, namjera mi nije bila biti nostalgičan (iako sam to vjerojatno ispao). Činjenica je kako Air od svih grupa s jednim upečatljivim albumom možda doživljava najveću nepravdu. Naime, nikada nisu snimili loš album. I ne samo to, nego je "Love 2" odličan. Nije savršen kao "Moon Safari", ali zar je savršenstvo nešto što se može vječno tražiti? Uostalom, da je savršenstvo lako postići mislite li da bi Sven Hannawald do sada bio jedini koji je osvojio sve četiri skakaonice na Novogodišnjoj turneji, a Kazuyoski Funaki bio jedini upamćen po dva skoka na istom natjecanju koja su redom dobila sve ocjene 20?

en.aircheology.com
www.myspace.com/intairne