Recenzije

Los Campesinos! Romance Is Boring Arts and Crafts 2010.

nedjelja, 7. ožujka 2010

Prvijenac "Hold On Now, Youngster..." se voli kao što ste voljeli svog psa dok je bio malen. Sad kad je odrastao, volite ga još uvijek, ali se izgubio onaj početni zanos, histerično kopanje po prvom snijegu u životu i nevini pogled u očima. Sad je ... odrastao. I više nikad neće onim istraživačkim žarom kopati po snijegu.

Los Campesinos! bi po svemu što se može čuti, pročitati i vidjeti o njima trebali biti nekakav proizvod post-pitchfork hipster vremena.

Da vidimo popis:

* Cool ime koje nitko ne razumije bez pomoći Wikipedie - check
* Stil odijevanja je alternativna šminka (copyright izraza by Šef) - check
* Aktivni u online zajednici (blog, twitter, fejs ..) - check
* Random cool fact - članovi se samo nazivaju imenom + ime benda npr Ellen Campesinos! - check
* Žive u cool kvartu - još ne, ali očekujte uskoro selidbu u Wicker Park

Oni jesu sve ovo, ali i više od toga. Recimo, imaju hrpu dobrih pjesama, što se ne može reći za 98% novih indie bendova. Imaju i prepoznatljiv glazbeni stil. A i Ryan Giggs im je sunarodnjak. Check.

Prvijencem "Hold On Now, Youngster" su malo koga ostavili ravnodušnim. Pun power-pop pjesama na koje su i najčangrizaviji u društvu morali bar malo zanjihati glavom i priznati ako ništa drugo da ova sedmeročlana ekipa iz Cardiffa ima energije na izvoz. "Hold On Now, Youngster..." se voli kao što ste voljeli svog psa dok je bio malen. Sad kad je odrastao, volite ga još uvijek, ali se izgubio onaj početni zanos, histerično kopanje po prvom snijegu u životu i nevini pogled u očima. Sad je ... odrastao. I više nikad neće onim istraživačkim žarom kopati po snijegu. Tako nekako zvuči novi LC! album.

"Romance is Boring" je sasvim dobar treći album, ali zvuči poput kolege sa faksa koji je dobio posao prije nego li je diplomirao i izludirao se do kraja. Odrastanje prije voznog reda je ostavilo traga na psihi ove ploče. Zarazna hiperaktivnost je zamijenjena ozbiljnijim zvukom, a samo na trenutke LC! iskoče iz tračnica i prepuste se svom glavnom adutu, a to je hiperaktivnost i neorganizirana histerija iz koje su nastali njihovi najveći dragulji poput "You! Me! Dancing!" Unatoč tim post-tinejdžerskim boljkama ima tu i dobrih momenata koji vuku porijeklo još od postanka benda. Primjerice Gareth Campesinos! pun samopouzdanja sipa svoje mudrosti od prve do petnaeste stvari uz pomoć ženskog višeglasja što na momente baca na Delgadose. Ili kada se svi skupe na "Coda: A Burn Scar in the Shape of the Sooner State" pa zborno pjevaju uz sonične zvukove gitare u prolasku. Ili cooler-than-life "In Medias Res", daleko najbolji moment na albumu. Ima tu stvari koje se mogu zavoljeti, ali treba im dati vremena. I pomiriti se sa činjenicom da su LC! kakve smo poznavali zauvijek otišli. Ako je ovo rezultat preranog odrastanja onda ćemo to lakše prihvatiti.

myspace.com/loscampesinos
loscampesinos.com