Recenzije

Lord Newborn & The Magic Skulls Lord Newborn & The Magic Skulls Ubiquity 2009.

ponedjeljak, 12. travnja 2010

Nikada me nije interesiralo 'kritičarsko mišljenje', samo informacija kada i tko. Zaključak ću donijeti sam fala na pitanju. Svoja mišljenja kritičari, što se mene tiče, mogu slododno zadržati za sebe. A zašto bi vi dragi moji nakon ovakvog komentara uopće uložili trud u čitanje mog skromnog mišljenja...? Zato što su Lord Newborn And The Magic Skulls mrak, zakon, vrh, turbo i pre pre. Mrak. Zakon. Vrh. Turbo. Pre. Pre.

Ajmo ovo probat sredit na staro školski način. Nema foruma, nema allmusica, nema pitchforka. Nema interneta točka. Samo zvuk i informacije koje se nalaze na ploči. Početna nedosljednost ovog pristupa je u tome što sam za ovu ploču čuo preko internetske stranice. Da nije bilo interneta ne bih ju nikada našao niti kupio. Al' to je to. Dalje od toga internet zaista nije igrao nikakvu ulogu. Nisam čitao što drugi misle i koliko je zvijezdica skupio po stranicama sličnim ovoj. Nikada me nije interesiralo 'kritičarsko mišljenje', samo informacija kada i tko. Zaključak ću donijeti sam fala na pitanju. Svoja mišljenja kritičari, što se mene tiče, mogu slododno zadržati za sebe. A zašto bi vi dragi moji nakon ovakvog osvrta uopće uložili trud u čitanje mog skromnog mišljenja...? Zato što su Lord Newborn And The Magic Skulls mrak, zakon, vrh, turbo i pre pre.

Da bar znam malo više o jazzu i funku i progu raspisao bih vam se u 3900 nijansi i pravilno oslikao sadržaj ovog, mog novog omiljenog, albuma. Stvar je u tome da ja nemam pojma o jazzu, funku i progu. Bar ne tolko pojma da ne bih sebi uskočio u usta bar 3902 puta i tako izazvao paradoks kataklizmičkih razmjera. Olakotna okolnost je da mi za opisati ovaj album ni ne treba neko znanje da zvučim pametno. Sve što mi treba su mi gore navedene 4 riječi i dva prefiksa; mrak, zakon, vrh, turbo, pre i pre.

Moj novi omiljeni album nema ime. Na njegovom omotu samo stoji ime benda i slika lubanje s maramom i brkovima. Veliki osmijeh i isijavajuće nebesko plave oči. Unutra, u mikrogruv urezbarotinama kriju se tri lika; Tommy Guerrero, Mark Nishita i Shawn Lee. Orb, Dom Glover i Andy Ross gostuju i to samo na "Dime Bag Conspiracy". Sve drugo je samo nukleus trojka koja svira više instrumenta nego što ja imam dlaka na guzici. Melodije se kreću od vikend ajmo-van gruva, preko ležimo u krevetu i radimo papirnate avione gruva do sjedim s Edinom na klupi u parku i nepropisno pijem Guinness iz limenke gruva. Sve u svemu da sam ove godine našao samo ovu ploču i njezinih 13 stvari ne bi imao argumente za proklinjanje stanja na 'glazbenoj sceni'. Ovo je materijal zbog koje se voli glazba. Zbog koje noga tapša u ritmu i srce se osjeća sigurnim. Bez prekenjavanja.

Lord Newborn And The Magic Skulls su izdali svoj 'samo jednom i nikad više' (tako piše na naljepnici, al nadam se da lažu) album na etiketi koja se zove Ubiquity. Ja nisam nikad prije čuo za tu etiketu, a sada je u opasnosti da iskopam sve što su ikad izdali i sfušarim recenzije svih njezinih izdanja. Ne samo zato što ona utočište Lord Newborna već i stoga što ispod svog loga ima tekst u kojem piše da ukoliko niste zadovoljni kupljenim glazbenim sadržajem, bilo iz razloga oštećenja ili da je on sam sadržaj, Ubiquity vam nudi mogućnost da pošaljete nosač zvuka s računom i oni će vam zamijeniti album za bilo koje drugo izdanje s etikete. Jel mogu još samo jednom...? Pliz...? MRAK, ZAKON, VRH, TURBO, PRE PRE!

Prije kojih tjedan dana mi je u goste došao moj omiljeni Šibenčanin Andrija aka "Hola Americanino"! Andrija je totalni zakon. Ne samo da je profesor matematike već je upisao doktorat iz fizike na neku prezakon temu (koju sam, naravno, uspio u tjedan dana zaboraviti) i zna pun kurac o pun kurac muzike. Lik je došao kod mene, prolistao ploče i rekao s najindiferentijim glasom: 'A, gle, imaš Lord Newborna....'. Ja sam se upišao od ponosa što je on moj prijatelj, a on je zatim dodao: 'Da, oni izdaju za Ubiquity....'. Ja sam spustio joystick od PS-a i rekao da je upravo popravio status kula svim PMF-ovcima do 2035. Radi ljudi poput Andrije čovjek jednostavno više nema isprike za stereotipove i predrasude. Još da lik posluša jebeni album, a ne ide okolo i citira što je pročitao u Wireu. Hooooooo!

Uglavnom, poslušajte ovu ploču s opasnošću zaraze i bok, jer se meni ovo ne da više pisat. Nema smisla. Puristi i faktoidioti i Griva će me pljuvat jer nisam ofol ništa napisao o 'zvuku' albuma, a ovi koji na račun moje ode radosti jednostavno ne mogu dočekati krenuti preslušavati Lord Newborna čekaju izbavljenje u obliku završne misli. E, pa nema je. Jednostavno mrak, zakon, vrh, turbo, pre pre ploča.

Srdačno Vaš,
DJ Lejm

www.myspace.com/lordnewborn