Recenzije

Dr.John Locked Down Nonesuch 2012.

ponedjeljak, 21. svibnja 2012

Lokalne birtije imaju stalnu klijantelu koja ih svakodnevno posjećuje nekoliko puta dnevno, stoga one nikada neće propasti. Mala posjećenost, mali problemi, mali radio u kutu i mala cijena pića - bit će da je riječ 'mala' čarobna riječ, formula za uspjeh. Moj podrumski birc (moj povremeni san) brzo bi se ugasio jer ne bi imao mali radio u kutu, već kvalitetniji razglas pomoću kojeg bih puštao glazbu koja se meni sluša (ajd' iskreno, kome se danas više sluša Dr. John nakon radnog dana ili tjedna?). Eventualno bi me niža cijena malog pelinkovca (3,5 kune) i gemišta (3 kune) spasila od gašenja.

Starac s glasom mladića, Dr. John iliti Malcolm John 'Mac' Rebennack, Jr. (puno ime podsjeća me na Zagorovog debelog suputnika i supatnika, tim više jer je Dr. John sličnog stasa) objavio je albumčinu. Nedovoljno upućeni i zavidni nekreativci reći će kako je Dan Auerbach najzaslužniji za stvaranje albuma "Locked Down" jer je sudjelovao na albumu kao producent, gitarist i prateći vokal. No-no, Auerbach je tek pomoćni vijak u čitavoj mašini dok je Dr. John glavni pokretač cijele priče. Nepravedna je i pomalo suluda sama pomisao kako bez Auerbacha album "Locked Down" ne bi bio dobar u tolikoj mjeri - time se usporava talent i vrijednost Dr. Johna. Pohvalna je činjenica da sve popularniji (a samim time i moćniji) Auerbach producira pomalo marginalizirane žanrove i potiče proces njihove revitalizacije. Čovjek bi očekivao da će ga slava pokvariti, navesti na suradnju s Beyonce ili One Direction.

Dok Dr. John prebire po tipkama, može se naslutiti sličnost s Herbie Hancockom i Dr. Lonnie Smithom; u uvodnoj "Locked Down" naš mlađahni starac zvuči kao dobro raspoloženi Al Green, Solomun Burke ili Curtis Mayfield; "Revolutions" pomalo podsjeća na Gil Scott-Heronovu "The Revolutions" dok početak posljednje pjesme "God's Sure Good" vuče na Van Morrisonovu "Moonshine Whiskey". Usred albuma nalaze se skladbe "Ice Age", "Gateway", "You Lie" i "Eleggua" koje imaju afrički štih, vuku na Fela Kutija i Amadou & Mariam.

Čitav album je mješavina stilova - ima u njemu rocka, jazza, bluesa i funka sedamdesetih kojeg su odlično izvodili The Meters i Earth, Wind & Fire - bržeg je ritma, idealan za žurke, pravo osvježenje za nadolazeće ljeto. Nažalost, teško ćete čuti Dr. Johna na gradskim kupalištima, plažama i terasama. Takva i slična mjesta rezervirana su za jednokratne pop-prdeže.

Dr. John kao da novim albumom odaje počast svim svojim glazbenim uzorima te pravcima koje je živio, proživio i nadživio. Neće tako skoro u mirovinu, premda je u glazbenom poslu više od pedeset godina. On je poput gorespomenutih lokalnih birtija; dosljedno će raditi glazbu sve dok njegove vjerne mušterije prestanu pokazivati interes za njega.

www.drjohn.org