Recenzije

As We Draw Lines Breaking Circles Throatruiner/Free Edge Conspiracy/Demon Spawn/Guranje s litice/Dare The Divine 2010.

utorak, 15. veljače 2011

Breaking these circles. Don't repeat all your mistakes again and again. Still in the same place, your sin of addiction began. (Zamislite samo kako bi ovo zvučalo normalno u nekom Analena refrenu. E, pa to je to!) Najbolje je kada možete izgarati zajedno s bendom, bez obzira na teme, godine ili kontekst

Pa nećete valjda čekati da vam na vrata garaže pokuca Steve Von Till iz Neurot Recordingsa s ponudom da vašem generičkom post-hardcore/post-metal bendu naštanca par stotina raznobojnih 180 gramskih vinila? Mislim, mastering vam je odradio tamo neki Alan Douches (Converge, Kvelertak, The Dillinger Escape Plan, Mastodon...), ali taj čiča vrlo vjerojatno godišnje odradi više nevažnih bendova nego vi koncerata izvan rodnog vam grada Lavala u Francuskoj. No, s obzirom da ste to već sve znali puno prije snimanja, odlučili ste se za DIY aranžman. Neurot estetiku ste u totalnom DIY duhu izveli u svom dvorištu, a troškove tiska i plastike ste podijelili s pet malih nezavisnih izdavača. Princip je jednostavan – vrlo vjerojatno su veći dio handmade covera i vinila otkupili izdavači/distributeri pa ste uz unikatan i atraktivan dizajn dobili priliku da se vaša glazba i u fizičkom obliku širi van granica vaše lokalne scene i zemlje. No, ono što je najvažnije, a bilo bi u redu da to iskristaliziramo puno prije nego što jedan dio čitatelja odustane, zvuk vašeg benda As We Draw je daleko od generičkog post-metala i ostalih muljevitih derivata. Štoviše, album "Lines Breaking Circles" nije samo slijepa fascinacija sa zvukom velikana s kojima će vas većina uspoređivati, već četrdesetak minuta čiste energije i pokazivanja zuba ustajalim sludgy post-metal veteranima.

U skoro identičnom aranžmanu prošle je godine u naše krajeve stiglo vinilno izdanje francuskih metalaca Nesseria. Na poleđini izdanja navedeno je čak sedam izdavača/distributera među kojima se našla i domaća etiketa Guranje s litice. Osim nje, na As We Draw prvijencu su otisnuta tri strana imena (Throatruiner Records, Free Edge Conspiracy, Demon Spawn Records) i domaći Dare The Divine, još jedan friško pokrenuti label.

Francuska se iz godine u godinu pokazuje kao plodan teritoriji za raznorazne metalne bastarde pa nije ni čudno da smo uz zanimljiva izdanja bendova kao što su Celeste, Plebeian Grandstande, Alcest… dobili i jednu post-metal/hardcore bombu. Lokalni majstor Sylvain Biguet (Yapa, Comity, Down To Earth…) i Alan Douches su surovu hardocre energiju zabilježenu na ranijim EP izdanjima francuskog benda As We Draw izvukli iz vakuuma i doslovno joj dali da diše po raslojenim post-metal prostranstvima kojih na ovom albumu ima dovoljno za one koji će ove klince radije uspoređivati s imenima kao što su Rosetta, Isis, Pelican i Cult of Luna. No, žestina i izravnost nisu nimalo stradale, već su se prirodno aklimatizirale s tom angst dešperacijom koja u ovoj kombinaciji vodi zvuk benda na mjesta poznatija bendovima kao što su Envy i Lvmen.

Doseg tekstova se zadržava u općenitim tematskim okvirima klinaca koji se opiru cinizmu, mizantropiji, nihilizmu, mediokritetima i sveopćem nazadovanju kojega predvodi neosviješteno čovječanstvo (Uh, uh...). Možemo prevrtati očima koliko nas je volja, ali ti naivni i izlizani urlici s ruba ponora uz malo sonične magije mogu postati pravi mali adolescentski manifesti. Breaking these circles. Don't repeat all your mistakes again and again. Still in the same place, your sin of addiction began. (zamislite samo kako bi ovo zvučalo normalno u nekom Analena refrenu. E, pa to je to!) Najbolje je kada možete izgarati zajedno s bendom, bez obzira na teme, godine ili kontekst. Da to možete raditi vozeći biciklistički slalom kroz sivilo grada, vrišteći iza spuštenih roleta vaše sobe ili samo ležeći na kauču s riječima u rukama. As We Draw nisu ni previše patetični niti previše predvidljivi. Oni svojom fuzijom sludge rifova i post-rock atmosfere vode dobro znanu igru koja ovdje iznova postaje zanimljiva i neophodna.

S obzirom na suradnju s domaćim snagama iz Guranja s litice i Dare The Divine pretpostavljam da je samo pitanje vremena kada će AKC Medika ugostiti ovaj bend na jednoj od sljedećih Fešti patnje. Ne bih imao ništa protiv da nam dođu u paketu sa dobro nam znanim i dragim francuzima Sugartown Cabaret (ne znam što sam do sada čekao sa stavljanjem ovog benda u ovaj francuski kontekst?), a ekipu iz Analene ili Senate Fox ne bi trebalo biti teško nagovoriti.

***

Uglavnom, da rezimiramo As We Draw "Lines Breaking Circles" vinilno izdanje: 300 komada (100 bijelih i 200 crnih vinila), sitotisak, cd i mogućnost besplatnog preuzimanja albuma u mp3 formatu + pdf riječi pjesama.

Skidajte besplatno ovdje i naručujte od domaće ekipe: Guranje s litice & Dare The Divine

www.myspace.com/aswedraw

Pisali smo i o:

gith_shasie_desinese_mortification_split_cd lvmen125 consecration