Recenzije

Flying Lotus L.A. EP 3x3 Warp 2009.

nedjelja, 1. studenog 2009

John Coltrane and the Love Supreme. Alice Coltrane and John Coltrane. Steven Elisson and Alice Coltrane. Alice Coltrane and Flying Lotus. John Coltrane and Flying Lotus. Izbacite uljeza.

Steven Ellison je dvadesettrogodišnji dečko iz Kalifornije koji pored stvaranja glazbe voli igrati igrice, visjeti s frendovima i podržavati Obamu. Ono po čemu se razlikuje od većine vršnjaka jest da njegovim žilama teče krv velike Alice Coltrane (točno, žena pokojnog Johna), u džepu ili u ladici ima ugovor sa Warp te radi glazbu za TV kanal Adult Swim (najpoznatiji po promotivnoj kampanji od prije par godina kada su od njihovih svjetlećih robota smještenih pored ceste Ameri mislili da je riječ o terorističkom napadu). Nakon što je prošle godine izdao LP "Los Angeles", kao njegove nasljednike je izbacio trio EP-a koje zaokružuje upravo ovaj, "LA EP 3x3", na kojem možete pronaći šest remikseva i dvije nove stvari, "Endless White" i "Spin Cycles". Eto, upoznavanje smo riješili. Okreću li mu se slavni preci okreću u grobu ili sa ponosom promatraju juniora? Sudeći po prošlogodišnjem albumu te EP-ovima, gimnastika će pričekati, jer iako mlad, FlyLo, kako ga nazivaju fanovi, je itekako ovladao glazbenom vještinom. Dio talenta je ionako naslijedio.

Flying Lotus kreira glazbu ovisno o mediju. Regularno izdani LP-i i EP-i su napravljeni isključivo za slušanje doma, a uživo ćete dobiti nešto sasvim drukčije, prilagođeno prilici i prostoru. Glazba koju stvara mogla bi se komotno svrstati u laptop ili headphone kategoriju, ali to bi bilo preusko te u konačnici i nepravedno prema Stevenu. U intervjuima sam navodi kako nastoji premostiti svijet hip-hop i ambient glazbe, jer su oni u suštini ... jednaki. Bliži opis bi bio da je vjeran old-school korijenima Warp zvuka, te kombinira hermetično zatvoreni, ledeni svijet Autechrea i Aphex Twina. Potpisom za Warp, obje strane su dobile nešto. Warpu je trebao Flying Lotus kao spona sa boljom prošlošću jer se zadnjih godina ta nekad progresivna etiketa malo pogubila (o tome smo pisali više ovdje), te je FlyLo došao kao naručen za osvježenje u vidu predstavnika mlade garde sklone uvrnutom anorganskom zvuku. Za klinju iz Kalifornije Warp je otvorio mnoga vrata ili će ih tek otvoriti, a kao želje za suradnjom FlyLo spominje imena poput Portishead, Radiohead i Bjork. Prava all-star momčad za igranje blipovima.

Željama unatoč, remikseve za ovaj EP su gotovo odreda napravili njegovi frendovi, koje često spominje kao veliku inspiraciju i uzore. Pravi homeboy. Unatoč šarolikosti ekipe, "LA EP 3x3" ne zvuči uopće kao remiks album već kao prirodna ekstenzija LP-a "Los Angeles". Tajna vjerovatno leži u podatnosti originalnog materijala koji nudi jako puno mogućnosti i pravaca kojima zvuk može krenuti. Remiksevi su samo formalni naziv, jer je u nekim slučajevima dekonstrukcija toliko jaka da stvari zvuče kao da su nastale iz početka. Ono što fali ovom uratku jest signature stvar koja će svemu dati jednu dodatnu energiju i identitet, kao što je to na "Los Angeles" LP-u bila "Brainfeeder". Ipak, uzevši u obzir da je riječ o trećem EP-ju iz serije, teško da to u ovom trenutku može biti opravdana zamjerka. Sljedeći put, uz malo sreće, u zagradama će stajati imena poput Geoff Barrow i Johnny Greenwood. Pratetka će cvjetati od ponosa.

www.myspace.com/flyinglotus

www.flying-lotus.com/destroy/