Recenzije

Kino Klub Ajmo klinci Aquarius 2010.

ponedjeljak, 31. svibnja 2010

Aquarius je potvrdio onu staru poslovicu - i ćorava kokoš ponekad ubode zrno. U poplavi sranja koja su izdavali posljednjih godina - od jurice i miška kako sviraju jazz do supercool acid house kompilacija, uspjeli su izdati jedan odličan pop proizvod.

S KinoKlubom priča ide otprilike kao i s Linkin Parkom. Nu metalci iz amerike morali su promijeniti ime iz Hybrid Theory u Linkin park, a album prvijenac su nazvali po starom imenu. KinoKlub se nekoć zvao Ajmo klinci. Prvi put su se pojavili u medijima na Dobro jutro Hrvatska gdje su uživo odsvirali nekoliko pop punk hitova. "Prvi semestar" i "Vrati se u Zagreb" stvarno su mi uljepšali to jutro i cijeli dan.

Nakon tog pojavljivanja uslijedila je pjesma za "Snježnu kraljicu", promjena imena i snimanje albuma. Netko je valjda imao pola mozga i shvatio da u KinoKlubu ima potencijalan hit. Četiri zgodna mladića, izgledaju urbanije od Ide Prester i Ive Šulentić dok vode Briljanteen, sviraju muziku s kojom se mogu poistovjetiti tinejdžeri i studenti prvih godina fakulteta. Mislim da se uz najbolju volju s tekstovima o hello kitty majicama i medekima ne može poistovjetiti netko stariji od dvadeset pet godina. Osim ako se ne radi o hello kitty gitari na koju mi se diže patuljko kad je vidim u izlogu Fendera u Vlaškoj (da, platili su mi da ih spomenem u recenziji). Bend je snimio spot koji je napravljen vrhunski i tako su zadovoljeni svi uvjeti da se vrte na ovoj našoj balkanskoj verziji MTV-a, kad je već ukinut Vip music klub (drago mi je što Jurkas više neće imati platformu da se na nacionalnoj televiziji izdrkava sa svojim intervjuima, ali žao mi je zbog toga jer se na toj emisiji moglo vidjet i dobre muzike, a Ida i Ivan su mi ful simpa).

Iako ste već iz gornjih redaka mogli steći dojam o kakvoj se vrsti glazbe radi, napisat ću samo da KinoKlub nije otišao daleko od svojih uzora The Get Up Kidsa. U pjesmama gdje su oni autori, čovjek se može zajebat' pa na glas u javnosti počet' pjevat' 'VRATI SE U ZAAGREB BUDII PORED MEENEE' i biti od iste javnosti (pogotovo punkerske) proglašen idiotom. Ali, nema veze, jer su toliko zakon da ih ja slušam u autu odvrnute do daske sa širom otvorenim prozorima, u najvećoj gužvi na Slavonskoj aveniji. Pjesme gdje su uz bend autori i producent Lesque te neki Fayo (daj bože da nije onaj zlotvor koji je pisao za Severinu, grupu Joy te ostatak estrade) ne funkcioniraju tako dobro. Ali producentu ipak treba skinuti kapu jer je čovjek napravio posao i po. Album zvuči svjetski, moderno i nabrijano, baš kako bi ovakav bend trebao zvučati.

Ukratko, ja sam album platio nekih šezdeset i nešto kuna, podržao sam bend jer mislim da oni to zaslužuju. Nekako mislim da je dobro što ovakav bend postoji u Hrvatskoj i dao Bog da ubrzo oni postanu mainstream rock bend. Više bi volio da tinejdžeri na koncertu na trgu bana Jelačića pjevaju pjesme o Hello Kitty majicama i medekima i kavama na Cvjetnom i prvom semestru, nego da pjevaju "Radio Dubrava" i "Tu noć kad si se udavala" onih bijednih isprika za glazbenike iz Dubrave koji se nazivaju Prljavim Kazalištem.

www.myspace.com/kinoklubhr