Recenzije

Serengeti Kenny Davis EP anticon. 2012.

petak, 20. travnja 2012

Pisati opet o Serengetiju na pot listi, neki će sigurno pomisliti, znači odavati mu veće priznanje nego što zaslužuje. U nekoj mjeri je tome tako. Previše je druge nove glazbe za evo već, petu recenziju na pot listi na kojoj se Geti u već kakvoj prilici pojavljuje. Pogotovo što se ne možemo zakleti u baš svaki kilobajt glazbe koji ovaj čikaški radoholičar stvori. Ali kao što se poneki Getijev projekt propuštao recenzirati jer se htjelo izbjeći bilo što drugo osim pozitivnog teksta o reperu kojeg stvarno volimo, tako se sada za uzvrat piše o ovoj specifičnoj ploči koju će, sva je prilika, moći u potpunosti cijeniti samo najzagriženiji fanovi.

Ne želim se zaplitati u razlozima zbog kojih je Getijev alter ego Kenny Dennis nekima drag, drugima prepreka da se ozbiljnije posvete Serengetijevom opusu, a trećima ispisnica iz kluba štovatelja najdobroćudnije pojave u hip-hopu još od maglovitih Daisy Age zastranjenja, jer ovaj EP je tek kratko poglavlje u humornoj priči o pitomom četrdesetpetogodišnjem bijelom popravljaču telefonskih govornica uronjenom u sportsko, kulturno, modno, bihevioralno, kulinarsko i ino nasljeđe Chicaga.

Ali iskreno, ovaj EP me nije ni inspirirao za takvo što, iako držim da se radi o jako dobrom nastavku priče o Kennyu. Jedan sam od onih koji su isprva negodovali što će Getijev dugonajavljivan album čiju će produkciju potpisivati anticonovci Jel i Odd Nosdam biti 'potrošen' na lik Kennya, mojoj ljubavi prema njemu unatoč. Razina Getijeve kulerštine se diže sa svakom Kenny stvari, digla se u nebesa prvom objavljenom pjesmom u suradnji s Jelom i Nosdamom "Perculators", ali Kenny jednostavno nije dovoljan da odgovori očekivanjima.

I tu leži zajeb. Valjda zbog hvaljenog i voljenog prošlog albuma "Family & Friends (anticon., 2012.)" te pogotovo zbog endemske posvete boljim vremenima hip-hopa kakav je bio "There's A Situation On The Homefront (Breakfast, 2010.)" grupe Tha Grimm Teachaz, zaboravio sam da je Serengeti hiperproduktivan glazbenik kojega u početku nisam zavolio zbog njegovih cjelovitih i zaokruženih albuma, već zbog pojedinačnih pjesama. A ovaj EP donosi šest vrhunskih inkarnacija Kennya Dennisa - jedne od meni najmilijih persona suvremenog hip-hopa koja zaslužuje kako opetovano spominjanje na pot listi, tako i puno više fanova.

www.anticon.com